Mockup nedir? Mockup nasıl yüklenir? Mockup nasıl yapılır? Mockup indirmek için neler yapmalıyım? Mockup kaynaklarını nereden bulabilirim? gibi soruların cevaplarını bu makalede detaylıca açıklıyorum.
Uzun zamandan sonra tekrar sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sizlere bu yazımda genelde grafikerlerin veya ilgi duyanların çok kullandığı bir yöntem olan mockup bahsetmek istedim. Öncelikle mockup nedir ve ne işe yarar ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi vereceğim. Daha sonrasında ise mockup kaynaklarından bahsedeceğim.
Uzun zamandan sonra tekrar sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sizlere bu yazımda genelde grafikerlerin veya ilgi duyanların çok kullandığı bir yöntem olan mockup bahsetmek istedim. Öncelikle mockup nedir ve ne işe yarar ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi vereceğim. Daha sonrasında ise mockup kaynaklarından bahsedeceğim.
Mockup Nedir ve Ne işe Yarar?
Mockup, herhangi bir ürünün veya içeriğin örnek modelleme dosyasına verilen genel bir isimdir. Bu örnek modelleme dosyaları sayesinde içerikler değiştirilmesine karşın model kaybedilmeden tekrar ve tekrar farklı amaçlar için kullanıp farklı çalışmalar meydana getirilebilir. Mockup’lar internet dünyasındaysa sıklıkla daha kaliteli ve marka imajı yüksek olan görsel çalışmalar ortaya çıkartmak için kullanılır.
Mockup taslaklarına Web üzerindeki birçok grafik sitesi üzerinden erişebilir, bilgisayarınıza indireceğiniz ücretli veya ücretsiz mockup’lar sayesinde ihtiyacınız olan konsept görselleri elinizde imkan olsun veya olmasın kendiniz oluşturabilirsiniz. Oluşturmak için Photoshop tarzı uygulamalar ile oluşturabilirsiniz.
Var olan Mackup dosyasının Kullanımı
Mockup (veya mock-up), kartvizit, broşür, katalog gibi basılı işlerden kurumsal kimlik oluşturma ve uygulamalarına (araç giydirme, tabela vb.), web sitelerinden mobil uygulamalara tasarımın bir model / maket çerçevesinde, uygulanacak alan ve yüzeyde nasıl görüneceğinin (görseller, metin kullanımı, tipografi, renkler ve diğer grafik elemanlar) oluşturulması amacıyla kullanılır.
Mockuplar genellikle grafiklerin en çok tercih ettiği grafik yazılımı olan Adobe Photoshop için tasarlanır ve bu taslaklar .PSD uzantısına sahip olurlar. Bu şekilde bir Mockup’ı açtığınızda düzenlemeniz için takip etmeniz gereken adımlar her birinde farklı olabilir. Çoğunlukla Smart Object adı verilen sistem kullanılır. Bu tür mockup’larda;
- Mockup dosyasının katmanları arasında değiştireceğiniz katmanı bulun.
- Çift tıklayarak katman ayrı bir sekme olarak açılacaktır. Şimdi kullanmak istediğiniz görseli yerleştirip, uygun şekilde boyutlandırın.
- Menü yardımıyla veya klavyenizden CTRL + S kısayol tuşunu takip ederek işleminizi kaydedin.
Sekmeyi kapattığınızda görselinizin mockup modeline işlenmiş olduğunu göreceksiniz. Bu adımları mockup’ın düzenlenebilir tüm katmanları için uygulamayı unutmayın. Düzenleme işleminiz tümüyle bittiğinde görseli “Web için Kaydet” veya diğer kayıt yöntemleriyle dışarıya aktarabilirsiniz.

Mockup Kaynakları :
Web sitelerinden ihtiyacınıza göre ücretli veya ücretsiz indirip kullanabilirsiniz.
https://www.freepik.com/free-psd/mockup
https://placeit.net/c/mockups
https://freedesignresources.net/category/free-mockups/
https://barnimages.com/freebies/
https://barnimages.com/smartmockups/
http://www.mockupworld.co/
https://mockuuups.studio/
http://pixelbuddha.net/freebies/tag/mockups
http://aerolab.github.io/nokia-psd/
http://psdrepo.com/tag/mockups/
https://mockups-design.com/
https://www.anthonyboyd.graphics/
http://goodmockups.com/
https://www.pixeden.com/free-design-web-resources
https://mrmockup.com/freebies/
https://mockupsforfree.com/
https://www.logodesignlove.com/design-mockup-resources
https://365webresources.com/tag/mockup/
https://medialoot.com/free/
http://smartmockups.com/
https://www.realthread.com/resources
http://facebook.design/
http://uispace.net/
https://mockup.ceacle.com/
https://unblast.com
Yukarıda ifade edilen kaynaklardan daha birçok isimlerini ve adreslerini yazamadığımız var. Bunlardan sizlerin aklına gelen ve paylaşmak istediklerinizi lütfen yorumlar bölümünden ilave ediniz. Böylece bir çok arkadaş bilgilerden istifade eder.
Umarım faydalı olmuştur. Başka yazılarımda görüşmek üzere hoşçakalın.