Akıllı Tahta Bilgisayarlarını Otomatik Kapatma

Akıllı Tahta Bilgisayarlarını Otomatik Kapatma

Sevgili Arkadaşlar;

Birçok eğitim kurumlarında akıllı tahta (smart, prometan, hitachi vb.) kullanılmaktadır. Bu tahtalarda bir de bilgisayar kullanılmaktadır. kullanılan sinevizyonlarda otomatik ayarlama yaparak bilgisayar kapandığı zaman kendisini kapatma özellikleri aktifleştirilince sinevizyonlar otomatik olarak kapanmaktadır. Fakat bilgisayarlar kapatılması gerekmektedir. İşte bunun için bir çözüm önerisi olarak şu işlemi yapabilirsiniz.

Bilgisayarımızda var olan shutdown komutunu kullanarak istediğimizi yapabiliriz. Bunun için Windows İşletim Sisteminin görev yöneticisini açarak zamanlama bölümünü hergün ve okulların dağılma zilinden 10-15 dakika sonrasını ayarlayabiliriz. Böylelikle okullar dağıldığı zaman 10 dakika sonra otomatik olarak bilgisayar kapanma işlemini gerçekleştirecektir. Bu işlem olduğu için daha önceden ayarladığımız sinevizyonlarda kendiliğinden kapanacaktır.


Bilgisayarın otomatik kapanması için shutdown komutu ile bilgisayarımızı kapatma, yeniden başlatma, uykuya alma gibi işlevleri doğrudan veyahut zamanlayarak yapabileceğiz.

Aslında yapmamız gereken şey son derece basit: komut satırını açarak; shutdown
yazarak komutun yardım paneline erişmek. Bu panel yardımıyla gerekli olan tüm bilgileri detaylı olarak edinebiliriz.

1 550x461 Windowsu zamanlayarak kapatma ve shutdown komutu

Dilerseniz bu parametrelerden bazılarını açıklayarak shutdown komutunu nasıl kullanabileceğimize bakalım (parametrelerin başına "/" operatörü koyabileceğiniz gibi "-" de koyabilirsiniz).
- i: Grafik arabirimini gösterir ki zamanlayarak kapatma ve yeniden başlatma işlemlerini bu arabirim yardımıyla da yapabilirsiniz.
-s: Bilgisayarı kapatır.
-r: Bilgisayarı yeniden başlatır.
-g: Bilgisayarı yeniden başlatır ve yeniden başlatma süreci öncesindeki tüm uygulamaları çalıştırır.
-a: Uygulamış olduğunuz bir kapatma işlemini iptal eder.
-h: Bilgisayarı hazırda bekletir.
-t: saniye cinsinden kapatma komutunu zamanlar.
-f: Çalışan uygulamaları herhangi bir uyarıda bulunmadan kapatır.
Bu parametrelerin dışında; kapanma nedenini raporlama, ağdaki bir sistemi kapatmaya gibi parametreler de bulunmakta. Yardım panelini kullanarak bu parametrelere rahatlıkla erişebilirsiniz. 
shutdown -i
yazarak grafik arabirimine erişebiliyoruz shutdown programcığının.

2 Windowsu zamanlayarak kapatma ve shutdown komutu

Bu arayüz shutdown komutunun sunduğu tüm opsiyonları kullanmamıza izin vermiyor. Göz atabilir, tercihen kullanabilirsiniz. Komut satırını kullanmanın çok daha pratik bir çözüm olduğunu düşünerek komut satırından shutdown'u nasıl kullanacağımıza bakalım:
shutdown -s -t 360
shutdown -a
Yukarıda yazdığımız ilk komut 6 dakika sonra bilgisayarımızı kapatmaya yararken, ikinci komut ise daha önce verilmiş olan kapatma işlemini iptal etmeye yarıyor.

3 550x269 Windowsu zamanlayarak kapatma ve shutdown komutu

Diğer parametreleri de benzer şekilde kullanarak shutdown komutunu kullanabilir, herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı kapanma vb… durumlara zamanlayabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: