Bilgisayarınızın Güvenliği...

Bilgisayarınızın Güvenliği...

Sevgili Arkadaşlar;


Bugün sizlerle bilgisayar güvenliğini arttırmak için yapılması gereken temel uygulamalar ve dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda açıklamalı olarak anlatmaya çalışacağım. Umarım faydalı olur düşüncesiyle...


İnternet Güvenliği:
Aslında bilgisayarınıza bulaşabilecek her türlü virüs veya istenmeyen dosyanın giriş kapısı olarak adlandırabileceğimiz İnternet güvenliği, bilgisayar güvenliğinizin en temel taşıdır. İnternet'te güvenli bir şekilde gezinmek ve PCmizi tehlikelerden korumak için yapmamız gereken temel işlemler ve açıklamaları aşağıdadır.


İnternet Siteleri:

Her şey den önce gezdiğimiz internet sitelerine dikkat etmeliyiz. Özellikle virüs barındıran sitelere girmemeye dikkat etmeliyiz. Günümüzde tarayıcılarımız ne kadar güvenlik eklerlerse eklesinler girdiğimiz sitede herhangi bir işlem yapmadan bile bilgisayarımıza virüs bulaştırabiliriz. Bunu engellemek için gezdiğimiz sitelere dikkat edelim. Özellikle varez, serial, crack, adult içerikli sitelerden virüsler bilgisayarımıza rahatlıkla geçmektedir.


Bunların dışında gezmiş olduğumuz sitelerde eğer bilmediğimiz bir yazılım yüklemek istiyor veya şunu yapmak için buraya tıklayın gibisinden şüpheli ifadeler bulunduruluyorsa bunlara tıklamamaya ve yüklememeye veya bu işlemleri yaparken dikkatli olmaya, online virüs taraması yapabilen antivirüs programları eşliğinde uygulamaya dikkat edin. Bu anlattıklarımızın dışında eğer girmiş olduğunuz internet sitesinde popup veya popunder açılıyorsa bunları olabildiğince hızlı kapatın. Şayet bu reklam çeşitleri ile bilgisayarınıza virüs bulaştırılmak isteniyorsa, yazılım tam olarak bilgisayarınıza yüklenmeden bunu engelleyebilirsiniz.



E-Postalar:

Yeni nesil virüslerin en çok bulaştığı ortamlardan bir tanesi de mail hesaplarınıza gelen e-postalardır. Özellikle kimliği belirsiz ve şüphe uyandırıcı postalara spam filtresi tarafından filtrelenmemiş bile olsa açtığınızda. Aşağıdaki linkle tıklarsanız şu kadar para kazanırsınız, şunu yaparsanız bunu kazanırsınız gibisinde ödül veya sizin lehinizdeymiş gibi gözüken mailler ile virüslü linke tıklamanız teşvik ediliyor. Özellikle bu işlemlerden sakınınız. Arkadaşlarınız veya güvenli yerlerden gelen, maildeki dosyanın içeriğini az çok bildiğiniz postaları almaya çalışısın. Aksi durumlardaki postaları silmeyi veya açmamayı tercih ediniz.


MSN ve Chat:
Yakın zamanlarda birçok virüsün, msn chat programı vasıtasıyla bulaştığına tanık olduk ve günümüzde hala birçok virüs bu yolla bulaşmaktadır. Bu virüslerin en çabuk yayılma özelliği ise listenizdeki arkadaşınızdan gelen dosyalara tereddütsüz açıyor ve bakıyorsunuz işte tüm yanılgı burada oluşuyor çünkü akıllı virüs kendini size arkadaşınız gönderiyormuş gibi gönderiyor ve tıkladığınız zaman anında sizin bilgisayarınızada bulaşarak, sizin listenizde olan kullanıcılara da aynı şekilde yayılmaya çalışıyor. Bu gibi uygulamalardan kaçınmak için arkadaşınızdan gelen herhangi bir dosya olduğu zaman önce onla konuşarak bunun kendisi tarafından gönderilip gönderilmediğini teyit ettirmeye çalışın ve içeriği hakkında az çok fikir sahibi olduğunuz zaman dosyayı açın.



Paylaşım Programları:
Bu programlar ile internet ortamındaki bir havuzda bulunan dosyaları bilgisayarımıza yükleyerek kurabiliyor veya film, müzik, dizi gibi şeyleri indirerek izlemeye çalışıyoruz. İşte virüsün bulaşma kısmı da buradan geliyor. Bilgisayara müzik olarak indirdiğiniz bir dosyayı açtığınız zaman siz farkında bile olmadan virüs bilgisayarınıza bulaşabiliyor. Bu kısımda size vereceğimiz tek öneri bilgisayarınıza indirdiğiniz dosyaları virüs taramasından geçirmeden açmamanızdır.



Yerel Güvenlik

Bu kısımda anlatacaklarımız ise daha çok cd, usb veya diğer depolama aygıtları ile bulaşabilecek virüsler ve korunma yollarına ilişkin olacaktır.


CD ve Disket:
Veri taşımda kullanıla bu araçlar ile bulaşan virüslerde küçümsenmeyecek kadar çoktur. Özellikle her ne kadar kullanım alanı gittikçe azalsa bile, disket sürücülerle bulaşan virüslere çok dikkat etmeliyiz. Ana tavsiyemiz bu sürüyü ile veri taşımamaya dikkat edin, eğer taşımak zorunda iseniz disketin içindeki dosyaları virüs taramasından geçirerek kullanınız. CD ile taşınan bilgilerde aynıdır fakat bu yolla daha az sıklıkta virüs bulaştığı tespti edilmiştir. CD içindeki dosyalara dikkat edin ve programları kurmadan önce virüs taramasından geçirin.



USB ve Diğer Depolama Aygıtları:
Günümüzde en popüler olarak aktarılan virüsler usb veya taşınabilir harddsiklerle bulaşanlardır. Sürücülerin, mbr, boot sektör veya diğer sektörelerine bulaşan virüsler, depolama aygıtının takıldığı bilgisayarda sürücünün aktif hale gelmesinden sonra bulaşacak ve kendini yeni bilgisayara kopyalayacaktır. Özellikle Autorun kısmında gerekli komutları çalıştırdığı için çift tıklama ile yapılacak olan açmalarda direk olarak bulaşacaktır. Bu virüslerin güvenliği için yapacağımız en büyük tavsiyeler.


  • Taşıma sürücülerimizde virüs olup olmadığını antivirüs programları ile kontrol edin. Virsü varsa bu virüsü kaldırmak için gerekli olan adımları uygulayın.


  • Taşıma sürücüsünde virüs olup olmadığını anlayamıyorsak yapmanız gereken sürücüyü taktıktan sonra ikona ikiz kez tıklayarak değilde, sağ tıkla --> Aç seçeneği ile açmanızdır. Çünkü bu yol ile autorun dosyası çalışmamış olacak ve birçok virüs bilgisayarınıza geçemeyecektir.


  • Ayrıca USB Disk Security programları kullanabilirsiniz.


Antivirüs Programları

Bilgisayar güvenliğiniz temel taşı olan uygulamalardan bir tanesi de antivirüs programlarıdır. Özellikle güçlü ve kullanışlı olan antivirüs programları ile bilgisayarınızı birçok yeni virüse karşı korumuş olacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken, kullandığınız antivirüs programının güncelleştirmelerini günlük hatta yapabildiğiniz sıklıkla yapmanız ve arada bir bile olsa genel tarama ile tüm sürücüler ve bölümleri taramanızdır.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: