Sosyal Paylaşım Sitelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bir Bilgi

Sosyal Paylaşım Sitelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bir Bilgi

Sevgili Arkadaşlar;


İnternet gibi herkesin girip bir işlem yaptığı yerlerde malesef bazıları kendi menfaatlerine bazı işlemler yapmaktadır. Bunlardan biride birilerini gözetlemek, izlemek veya mahrem bilgilerinize ulaşabiliyorlar. Bunların başlarınıda sosyal paylaşım siteleri çekmektedir. Özellikle Facebook'ta oynamak için veyahut verdiği hizmeti kullanmak için hesabınıza yetkilendirdiğiniz sosyal oyunlar ve uygulamalardan bir zaman sonra sıkılıp kullanmayı bıraksanız bile, hesabınıza yetkili erişime sahip uygulamalar verdiğiniz yetkiler çerçevesinde şahsi bilgilerinizi çekmeye devam etmektedir. Yani sizin onları unutmanız onların da sizi unuttuğu manasına gelmemektedir.

Sosyal ağlar ve web servislerini daha fonksiyonel kılma ve onlara yeni özellikler kazandırma adına kullanıcılar tarafından hesaplarına yetkili erişim (authorized access) verilen 3. parti uygulamalar, web deneyimine inanılmaz interaktiviteler sağlamakla beraber, hesapların şifresine hiçbir zaman ihtiyaç duymadan en hassas kişisel verilerinizi hesaba bağlı kaldığı sürece çekmekte yani sizleri her daim takip etmektedir.



Zamanla kullanılmadığından unutulan bu 3. parti uygulamalar hesabınız var olduğu sürece sizin güncel verilerinizi sürekli olarak çekerken, hiçbir ek yetkiye ihtiyaç duymamaktadır. Çünkü sadece bir kereliğine hesaplara erişim yetkisi alan 3. parti uygulamalar için sonradan ana hizmet sağlayıcısı tarafından bir yetki güncellemesi istenmemektedir. Bu durum da kullanıcıların mahremiyeti adına büyük bir zaafiyet doğurmaktadır. Sürekli erişim yetkisini elde etmiş 3. parti uygulamalar istedikleri zaman duruma göre e-postalarınızı okuyabilir, dosyalarınızın içeriğine ulaşabilir ve sosyal profillerinizi tümüyle tarayıp indekleyebilmektedir.



Fakat çoğu kullanıcının görmezden geldiği ya da unuttuğu bir gerekliliktir ki, bu tür 3. parti uygulamaların hesaplara erişim yetkisi ana servis üzerindeki ayarlardan kolaylıkla iptal edilebilmekte ve gizlilik korunabilmektedir. Her bir web servsinin ayrı ayrı ve karmaşık ayarlarının olması kullanıcıları bu ayarlarla uğraştırmaktan alı koymaktadır. Biz de sizin için en popüler sosyal ağ ve web servislerinde 3. parti uygulamalarının erişim yetkilerini düzenleyebileceğiniz adresleri derledik.

Size düşen ise tek tek bütün sosyal medya, e-posta ve dijital servislerdeki daha önceden yetkilendirmiş olduğunuz ama şu anda kullanmadığınız 3. parti uygulamaların hesaplarınıza erişim iznini tamamen iptal etmenizdir:





Facebook:       https://www.facebook.com/settings/?tab=applications
Twitter:             https://twitter.com/settings/connections
Google:            https://www.google.com/accounts/IssuedAuthSubTokens
Yahoo:              https://api.login.yahoo.com/WSLogin/V1/unlink?.intl=us
Windows Live: https://profile.live.com/Services/?view=manage
LinkedIn:           https://www.linkedin.com/secure/settings?userAgree=&goback=.aas
Instagram:        https://instagr.am/oauth/manage_access
Flickr:               http://www.flickr.com/services/auth/list.gne?from=extend
Foursquare:    https://foursquare.com/settings/connections
Dropbox:         https://www.dropbox.com/account#applications

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: