Bilgisayarında Laptoplar gibi Recovery Bölümü Oluşturmak

Bilgisayarında Laptoplar gibi Recovery Bölümü Oluşturmak


Sevgili Arkadaşlar;

Laptoplarda bulunan bir özelliği kendi bilgisayarlarınıza veya dizüstü bilgisayarlarınıza yapabilirsiniz. Hani bilgisayar o kadar yavaşlamış veya her hangi bir nedenden dolayı ilk alındığı gibi yapmak istersiniz ya. İşte o nu nasıl yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Yani kısacası Recovery disk nasıl oluşturulur. Bunu oluşturmak için “Clonezilla Live” uygulaması kullanılacağız.

İlk önce yapacağımız Hazırlıklar:



  • Clonezilla Live uygulamasını http://clonezilla.org/downloads.php adresinden indirin. İsteğinize göre USB live, CD live indirin.
  • Clonezilla uygulamasının düzenlenmiş ve recovery bölümünü oluşturmamıza yardımcı olması için hazırlanmış olan dosyayı http://www.rmprepusb.com/tutorials/clonezilla/CloneZillaBackup.zip adresten indirin.
  • Çalışan sisteminiz üzerinde imajını alacağımız bölüm kadar ayrı boş bir bölüm oluşturunuz. Örneğin sisteminizin kurulu olduğunu varsaydığımız C: bölümünüzde 20GB veriniz varsa 20GB’lık boş bir bölüm oluşturunuz. Bu işlem için disk yöneticisini kullanabilir veya “EaseUS, GParted” gibi uygulamaları da kullanabilirsiniz. Oluşturulan bölümün sistem tarafından atanılan harfi E: olsun. Oluşturduğunuz bu yeni E: bölümü sizin recovery bölümünüz olacaktır. Bu bölüme “recovery” adını vermeniz oluşabilecek karışıklıkları önleyecektir.
  • İndirdiğiniz “CloneZillaBackup.zip” dosyasını “winrar” veya “7zip” gibi uygulamalar ile açınız ve içerisinde bulunan dosyaları yeni oluşturduğunuz boş olan E: bölüme çıkartın.
  • İndirdiğiniz Clonezilla Live iso dosyasını da aynı şekilde açınız ve içerisindeki “live” dosyasını diskinizde recovery bölümü için oluşturduğunuz ve bir önceki aşamada “CloneZillaBackup.zip” dosyasındaki verileri çıkarttığınız E: bölümündeki “clonezilla” dosyası içerisine kopyalayın.
  • E: bölümünde olan “clonezilla” dizini altındaki “InstallGrub4dos” dosyasını çalıştırınız ve açılan komut satırı ekranındaki uyarıyı “Y” tuşuna basarak onaylayınız. İşletim sisteminiz Windows 7-8 veya Windows 8.1 ise bu dosyaya sağa tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” ile çalıştırmalısınız. Aksi takdirde yetki hatası alabilirsiniz.
  • Son olarak sisteminizi yeniden başlatınız.
Sıra Bilgisayar İmajının Alınmasında:
Sisteminize ait imajınızı almadan önce işletim sisteminizin bulunduğu disk üzerindeki gereksiz verilerinizi temizlemeniz alacağınız imajın daha temiz olmasını sağlayacaktır.

  • Yeniden başlattığınız sisteminiz açıldığında aşağıdaki gibi bir seçim menüsü ile karşılaşacaksınız. Bu menü üzerinden mevcut işletim sisteminizi başlatabilir, imaj alabilir veya mevcut bir imajınız varsa bu imajı geri yükleyebilirsiniz. Bu aşamada sisteminize ait imajı almak için “Create Backup Image of” seçeneğini seçiniz.
  • İmajınızın adını yazınız ve devam ediniz. Farklı zamanlarda farklı imajlar oluşturabilir ve daha sonra bu imajlardan istediğinize de geri dönebilirsiniz. Bundan dolayı imaj adınızda tarih gibi ayırt edici özellikler kullanabilirsiniz.


  • İmajınız alınırken aşağıdaki gibi durum ekranından takip edebilirsiniz.


  • İmaj alma işlemi bittikten sonra sisteminiz yeniden başlayacaktır. İşletim sisteminiz açıldığında aldığınız imaja ait dosyaları recovery bölümü için oluşturduğunuz E: diski üzerinde “\clonezilla\images” dizini altında görebilirsiniz.
İmajın Yüklenmesi
Almış olduğunuz imaj veya imajlarınızdan herhangi birini  sisteminiz açıldığında imaj yükleme bölümünden geri yükleyebilirsiniz.

  • Sistem açıldığında karşınıza gelen seçeneklerden “F6 Restore Backup Image” seçeneğini seçerek veya “F6” tuşuna basarak imaj yükleme işlemini başlatınız.

  • Yüklemek istediğiniz imajı seçiniz. Bu makalede bir adet imaj aldığımız için yüklemek istediğimiz imaj seçimi bölümünde de bir adet imajımızın olduğu görülmektedir.

  • İmajınız yüklenirken aşağıdaki gibi durum ekranından takip edebilirsiniz.
  • İmaj yükleme işlemi tamamlandıktan sonra sistem otomatik olarak yeniden başlayacak ve seçmiş olduğunuz imajınız yüklenmiş halde sisteminiz açılacaktır.
Recovery Bölümünü Özelleştirme
Sisteminiz için hazır hale getirdiğiniz recovery bölümünü daha güvenilir, daha işlevsel kullanabilmek için kendinize göre özelleştirebilirsiniz.

  • Sisteminiz her açıldığında sizi karşılayacak olan seçim ekranı (grub) için ön tanımlı bekleme süresi olan 10 saniyeyi düşürebilirsiniz. Bu işlemi recovery bölümü için oluşturduğunuz E: diski üzerindeki “menu” isimli dosyayı metin editörü ile açarak “timeout 10” olan bölümü “timeout 0 “ olarak değiştirerek yapabilirsiniz.
  • Sistem açılış ekranı (grub) için arkaplan resmini değiştirebilirsiniz. Bu değişikliği E: diskiniz (recovery bölümünüz) üzerinde “clonezilla” dizini altındaki “aurora24.bmp.gz” ve “aurora256.bmp.gz” dosyaları içerisindeki imaj verilerini değiştirerek yapabilirsiniz. Sıkıştırılmış dosya içerisinde tutulan bu imaj verileri ile aynı özelliklere sahip sizin belirlediğiniz imaj verilerini değiştirirseniz açılış ekranınızda sizin belirlediğiniz resim gözükecektir.
  • Recovery bölümünüzdeki dosyalarınızın herkes tarafından görülebilir, değitirilebilir olmasını istemiyorsanız recovery bölümünüzdeki “Hide” dosyasını çalıştırmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde diğer recovery dosyalarınız gizlenecektir. Bu dosyalara tekrar erişmek isterseniz aynı dizindeki “UnHide” dosyasını çalıştırmanız yeterli olacaktır.
  • Recovery bölümünüzü tamamen gizlemek istiyorsanız disk yönetimi bölümünden “Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir” seçeneğine tıklayınız ve “Kaldır” butonuna basınız. Böylece herhangi bir veriniz silinmeden recovery bölümünüzü gizlemiş olacaksınız.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: