Bir Öğretmenin Kişisel Gelişimi

Bir Öğretmenin Kişisel Gelişimi

Sevgili arkadaşlar;
Bu yazımızda sizlere öğretmenin kişisel gelişimi nasıl olmalı paylaşımında bulunmak istedim.
Öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilk adımlarını atması ile birlikte bir kişisel gelişim maratonu başlamış oluyor. Öğretmen için kişisel gelişim ise aynı zamanda mesleki gelişim demek. Öğretmenlerin kişisel gelişimlerini devam ettirmek için bir noktadan başlaması şart. Peki nereden başlamalı?
İşte bunun için küçük bir rehber niteliğinde birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. Bu makalede nasıl, ne, ne zaman, nerede, neden sorularını cevaplamaya çalışacağız. 5N1K modelindeki bu makalede kim sorusunun cevabı öğretmen yani makaleyi okuyan siz olacaksınız.
Aşağıdaki tabloda öğrenme türünüze göre neyi nasıl ne zaman nerede öğrenebileceğiniz ve neden öğrenmeniz gerektiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Örneğin; okuyarak öğrenmek istediğinizde bir konu hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz, yalnızken öğrenmek daha doğrudur, herhangi bir yerde öğrenebilirsiniz ve bu konu hakkında uzmanlaşmaya başlarsınız.
Nasıl?
(Nasıl öğrenmek istersiniz?)
Ne?
(Ne öğrenmek istersiniz?)
Ne zaman?
(Ne zaman öğrenmek istersiniz?)
Nerede?
(Nerede öğrenmek istersiniz?)
Neden?
(Neden öğrenmek istersiniz?)
OkuyarakDetaylarıYalnızkenHerhangi bir yerdeİlerlemek için
İzleyerekEn ince ayrıntılarıBaşkalarıyla birlikteykenSınıftaÖğrenmek için
DinleyerekParça parça bilgileriBaşka bir iş yaparkenHer yerdeMerak gidermek için
YaparakYeterli bilgileriSıkıldığınızdaÇalışırkenSırf yapmak için

Öğrenmek istediğiniz konu ile ilgili konunun durumuna göre kendinize bir müfredat hazırlamanız gerekir. Bu durumda nasıl bir müfredat oluşturmalısınız? Aşağıdaki tablo bu konuda yardımcı olacaktır. Örneğin zaman seçeneğiniz çok fakat konu seçeneğiniz az ise  o zaman istediğiniz an ihtiyaçlarınızı giderebilecek şekilde bir müfredat hazırlamanız gerekmektedir.
Nasıl?Ne?Ne zaman?Nerede?Nasıl?
Çoklu seçeneklerÇoklu içerik, yoğun seviyeÇoklu zaman, sınırlı seçenekÇoklu yer seçenekleriÇoklu bakış açısı
Aynı içerik ile ilgili birçok seçeneğin olduğu müfredat oluşturun.Aynı içerik ile ilgili çeşitli seviyelerin olduğu müfredat oluşturun.Her an ihtiyaçları giderebilecek müfredatlar hazırlayın.Her yerde ihtiyaçları giderebilecek müfredatlar hazırlayın.Çeşitli bakış açılarını kapsayan ve her yönüyle konuyu inceleyen müfredatlar oluşturun.

Aşağıdaki tabloda ise size bir kaç örnek sunuyoruz. Örneğin yeni başlayanlar için akademik makaleler okumanız önerilir, fakat akademik makaleler diğer bilgileri bilmenizi gerektirir, kişisel mekanınızda (ev veya çalışma odası gibi) okumanız önerilir ve bütün bunları alanınızda uzmanlaşmak için yapmalısınız.
Nasıl?
(Dağıtım)
Ne?
(Seviye)
Ne zaman?
(Kısıtlamalar)
Nerede?
(Yer)
Nasıl?
(İhtiyaçlar)
Dinamik videolarRastgeleKısa zaman gerektirir.Her yerdeProfesyonellik için
Akademik makalelerYeni başlayanlar içinDiğer bilgileri gerektirir.Kişisel mekanınızİlerlemek için
Mesleki haberlerÜst seviyeÇok zaman gerektirir.Yabancı ülkelerMerakınızı ateşlemek için
Otantik projelerUzmanlıkYalnız olduğunuz zamanları gerektirir.Favori yerinizdeGeleceğiniz için

Bütün bu bilgiler ışığında kendinize oluşturacağınız mesleki gelişim planı ile birlikte kişisel gelişim sürecinizi devam ettirebilirsiniz. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, sizin mesleki gelişim süreciniz ile ilgili yıllık plan yaparak yazmanıza gerek yok. Bilinçli bir şekilde kendi çalışmalarınızı kanalize ettiğinizde bu süreç kendiliğinden gelişecektir.
Eğitim Seminerlerinin Etkisi
Genellikle öğretmenler Eylül ve Haziran aylarında seminer çalışmalarına katılmaktadır. Bu kapsamda öğretmenler belirli çalışmalar yapar. Çalışma konuları ise merkezi bir şekilde verildiği gibi aynı zamanda mahalli olarak da belirlenebilir.
Seminer döneminde özellikle Haziran ayında ise öğretmenler bu zamanlarını boş geçirmekte ve senenin yoğunluğunu atmaya çalışmaktadır. Halbuki bu zamanlar öğretmenlerin mesleki gelişimleri için ayrılmış zamanlardır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere kendine yatırım yapmayan öğretmen de giderek gerilemekte ve günün özelliklerini kaçırmaktadır.
Aynı zamanda okullarda mesleki gelişimleri için çalışmaya devam eden öğretmenler de alay konusu olarak rencide edilmektedir. Bu konuyu ayırca öğretmenler odası incelemesinde irdelemek için geçiyoruz.
Mesleki gelişim için çalışmaya devam eden öğretmenler ise bu seminer dönemlerinde yıl içini planlamak için çalışacağı gibi aynı zamanda alanındaki gelişmeleri de takip etmektedir. Bununla birlikte Dünya çapında değişen ve gelişen durumları, eğitim alanındaki yenilikleri de takip etmektedirler. Tabi bütün bunlar için çok fazla bir enerji harcama gereği de bulunmamaktadır. İnternet teknolojileri sayesinde eğitim ile ilgili bir çok internet sitesi de bu yenilikleri öğretmenler ile buluşturmaktadır.
Aynı zamanda bu dönemlerde bir çok sempozyum, kongre veya zirve de gerçekleştirilmektedir. Alansal yenilikler, etkili örnekler ve değişimler için bunların takip edilmesi de oldukça önemlidir.
Okulun kalitesi, öğretmenin kalitesi ile mümkündür. Yani öğretmenin mesleki gelişimi için çalışmalarda bulunması aynı zamanda okulun kalitesini de yükseltecektir. Öğretmenin mesleki gelişimi aslında sadece okulun ve kendinin kalitesini yükseltmesi için gerekli değildir. Aynı zamanda toplumun kalitesinin yükselmesi için de önemli bir etkendir. Bütün sorunların eğitim ile çözülebileceğini düşündüğümüzde öğretmenin mesleki gelişimi de bir şart haline gelmiştir.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: