Cep Telefonu ve Tablet kullanımında Çocuklarımız

Cep Telefonu ve Tablet kullanımında Çocuklarımız

Sevgili arkadaşlar;
Sizlere bu yazımızda tablet-cep telefonu ve çocuklarımız hakkında bir paylaşımda bulunmak istedim.
Son yıllarda tablet ve telefonların yaygınlaşması çocuk eğitimi anlayışımızı da etkiledi. Artık tablet ve telefon anne yerini alıyor. Peki bu durum çocukları nasıl etkiliyor?
Bilim insanları, tabletlerin ve akıllı telefonların küçük çocukların sosyal ve duygusal gelişimini etkileyebileceğini söylüyor. Ayrıca bir çocuğun dikkatini başka yöne çekmek için tablet veya akıllı telefon kullanmanın, çocuğun kendini regüle etme (kendini sakinleştirme) becerisinin gelişimi için zararlı olabileceği konusunda aileleri uyarıyor. Çünkü araştırmacılara göre, çocukları sakinleştirmek için akıllı telefon veya tablet kullanımı çocukların kendini regüle etmeyi öğrenme becerilerini engelleyebiliyor.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, 30 aydan daha küçük çocukların interaktif ekran kullanımının, matematik ve fen gelişimi için gerekli olan becerilerinin gelişimine zarar verebileceğini buldu. Araştırmacılar ulaşılabilir interaktif medya türlerini yeniden değerlendirdi ve bunların eğitsel araç olarak kullanımı üzerine önemli sorular ortaya attı.
Araştırmacılar, televizyon ve videonun küçük çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi anlaşılmasına rağmen, mobil cihazların anasınıfı çocuklarının beyinleri üzerindeki etkileri hakkındaki algının, bu cihazları halihazırda kullanan çok fazla çocuk olması dolayısıyla görmezden gelindiğini dile getirdi.
Araştırma ekibi, “Eğer bu cihazlar çocukları sakinleştirmek ve onların dikkatlerini dağıtmak için en çok kullanılan yöntem olursa, çocuklar kendilerini regüle etmenin mekanizmalarını geliştirebilecekler mi?” sorusunun cevabını aradı.
Araştırmacılar, 3 yaşın altındaki çocukların interaktif ekran kullanımının matematik ve fen için gerekli olan gelişimsel becerilerine zarar verebileceğini bulsalar da, bazı araştırmaların bu cihazların küçük çocuklar için faydalı olabileceğini iddia ettiğini de ekliyorlar. Bu faydalar, çocukların erken okuma-yazma becerilerinin gelişimini ya da otizmli öğrencilerin daha iyi akademik başarı göstermelerini kapsıyor.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi Gelişimsel Pediatri bölümünde klinik öğretim üyesi ve araştırmanın yöneticisi Jenny Radesky, birlikte çalıştığı ekibin araştırma bulgularını yayınladı. Radesky, çocuklarıyla “insandan insana doğrudan iletişimi” arttırmaları konusunda aileleri yoğun bir şekilde teşvik ediyor.
Radesky genel olarak daha az “kablosuz” aile iletişimini savunuyor ve küçük çocukların aileleri ile birlikte herhangi bir televizyon ya da mobil cihaz olmadan geçireceği “aileyle birlikte geçirmeye ayrılmış özel bir zaman diliminden” çok büyük faydalar göreceğini ileri sürüyor.
Araştırmacılar, 30 ayın altındaki çocukların televizyon ve videolardan öğrenebildiklerinin, asla insanlarla etkileşimdenöğrenebilecekleri kadar fazla olmadığı üzerine çok sayıda bilimsel kanıt olduğuna işaret ediyor. Ancak mobil cihazların interaktif uygulamaları için de benzer bir şey söylemek için ellerinde yeterli araştırmanın olmadığını da ekliyorlar.
Radesky, akıllı telefon ve tablet kullanımının, genellikle yapılandırılmamış oyun ve akranlarla iletişim sırasında öğrenilen empati, problem çözme ve sosyal iletişim becerilerinin gelişimini engelleyip engellemediğini sorguladıklarını belirtiyor.
Bloklarla oynamanın, küçük çocukların erken matematik becerilerinin gelişimine interaktif elektronik cihazlardan daha fazla yardımcı olabileceğini belirten Radesky şöyle devam ediyor: “Ancak bu cihazlar, matematik ve fen öğrenimi ve uygulaması için önemli olan duyusal motor ve görsel motor becerilerinin gelişimini destekleyen yaparak öğrenme aktivitelerinin yerini alabilirler.”
Araştırmacılar, Susam Sokağı gibi erken öğrenmeyi destekleyen programların, elektronik kitapların ve mobil cihazlardaki okumaya hazırlayan uygulamaların, kelime bilgileri ve okuduğunu anlama becerilerine yardım edebileceğini ortaya çıkardı. Ancak bunun sadece okula başlama yaşına yakın olan çocuklar için geçerli olduğunu eklediler.
Radesky ailelere, çocuklarının kullanımına izin vermeyi düşünmeden önce uygulamaları kendilerinin de denemelerini öneriyor. “Günümüzde konu mobil medya olduğunda ortada cevaplardan çok sorular olduğunu görüyoruz” diyor Radesky.
Çalışmanın tamamına ulaşmak isteyenler için http://pediatrics.aappublications.org/content/135/1/1.full.pdf+html
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: