Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı

Sevgil Arkadaşlar;
Bugün sizlere teknoloji bağımlılığı hakkında bir paylaşımda bulunacağım.
Aileler her ne kadar alkol, sigara veya uyuşturucu madde bağımlılığına karşı bilinçli ve dikkatli olsa da şu an büyük bir tehlike daha mevcut. Teknoloji bağımlılığı bazen ailelerin işine gelse de ilerleyen süreçte daha tehlikeli olabiliyor.
Teknoloji/İnternet bağımlılığı kişinin uzuv bozukluklarına neden olmakla birlikte çalışma alanını, kişiliğini ve günlük yaşamını etkiliyor. Bunların yanında bilgisayar başında kalma amaçları ile ilgili yalanlar söylemeye ve baskıdan kurtulma çözümleri aramaya başlıyorlar. Bilgisayardan ayrı geçirdikleri süre içinde de beyinleri sürekli bu konu ile meşgul olmaya devam ediyor. Dolayısıyla günlük hayata konsantre azalıyor.
Uzmanların teknoloji bağımlılığı ile ilgili görüşleri ise şu şekilde:
“Özellikle içine kapanık, çevredekilerle kolay iletişim kuramayan bireyler için internet tam bir kurtarıcı görevi görüyor. Ancak, internetin aşırı derecede kullanılması, internet bağımlılığıyla sonuçlanabiliyor. Kimi internet bağımlıları sanal dünyadaki kimliklerini gerçek yaşamdaki kimliklerine aktaramıyor. Sanal ilişkiler kurmayı alışkanlık haline getiren bireyler, zamanla yalnızlaşıp, sosyal fobi, depresyon gibi bazı ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Her yaş grubunun kendi gelişim ihtiyacı doğrultusunda internetin belli etkinliklerine bağımlılığı var. Erişkin ve gençlerde daha çoğunlukla chat bağımlılığı, çocuklarda oyun bağımlılığı daha yaygın görülüyor”
Bütün bunların yanında bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren her birey teknoloji bağımlısı değildir. Teknoloji bağımlısı olabilmesi için gün içinde sürekli o anları düşünüyor olması, gittikçe içine kapanıyor olması, depresyona giriyor olması veya kaygı seviyor artıyor olması gerekmektedir.
Bu durumda yapılması gereken direk müdahale yerine yavaş yavaş müdahaledir. Öncelikle aynı dili konuşmakla başlayıp giderek artan zaman aralıkları ile kişiyi bilgisayar başından kaldırmak gerekir. Ani, sert ve direk müdahaleler kişiyi tedirgin edebileceği gibi aynı zamanda size karşı direnç seviyesini de artıracaktır.
Aile olarak teknoloji bağımlılığı ile mücadele edilemediği zamanlarda ise YEŞİLAY’ın teknoloji bağımlılığı departmanından destek alınabileceği gibi aynı zamanda bulunduğunuz yerleşim yerindeki bağımlılıkla mücadele birimlerine veya sağlık birimlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

İnternet Bağımlılığı

1960 yılından beri insanlar arasında oldukça oldukça merak uyandıran ve günümüzde insanların bütün hayatlarını sarmış olan bu icat akademik başarılardan sosyal hayata kadar bir çok durumu içine almış durumda. Böyle bir durum gözle görülebilir düzeydeyken internet bağımlılığının nedenleri oldukça merak uyandıran bir konu haline geliyor.
İnternet kullanıcıları cep telefonları da dahil olmak üzere interneti genellikle iletişim, eğlence ve kendini ifade etme için kullanıyor. İnternet bağımlılığının erkeklerde daha fazla olmasının nedenleri arasında ise kızların daha az teknoloji ile iç içe olması da var.
Kişilerin sosyal ve duygusal durumları göz önüne alındığında genellikle çevresi ile iletişim kuramayan kişilerin veya psikolojik olarak denge sağlayamayan kişilerin internet ortamında daha çok vakit geçirdikleri gözlemlenmektedir. Kendini ifade edemeyen kişilerin veya eğlenceye düşkün kişilerin interneti ve bilgisayarı kullanması ise onların bu alanda kendilerini tatmin ettikleri anlamına gelmektedir.
Çocukların bu konuda bağımlı olmaması için ise yapılması gereken bilgisayarı yasaklamaktan çok onların ihtiyaç duydukları bu özelliklerini doyurmak. İletişim kurmalarına, kendilerini ifade etmelerine ve eğlenmelerine izin verilen, böyle ortam hazırlanan çocuklar genellikle daha sosyal ve daha az İnternet bağımlısı oluyorlar.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: