Unity ile Oyun Geliştirme 1

Unity ile Oyun Geliştirme 1

Merhaba Arkadaşlar;
Bu yazımızda sizlere oyun yapmak isteyenlerin kullandığı oyun motoru Unity  ile ilgili yazılar yazmak istedim. Özellikle orta son ve lise düzeyindeki gençlerin ilgisini çeken bu oyun tasarım uygulaması hakkında elimden geldiğince bilgi paylaşmak istiyorum. İsterseniz öncelikle Unity hakkında genel bir bilgi vereyim.

Unity gelişmiş özelliklere sahip olan ve geliştirilmeye devam edilen bir oyun motorudur. Unity ile hiç bir kuruluma gerek kalmadan, sadece tarayıcı üzerinden çalıştırılabilen oyunlar yapabileceğiniz gibi, PC, MAC, Linux, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, XBOX 360 ve PS3 platformları için de oyun tasarlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken derleme aşamasında farklı platformlarda çalıştırılabilir hale getirmektir. Yani tasarımını yap, bitir ve en son hangi cihaz için oynanmasını istiyorsan ona göre derle.

Unity şu an bildiğim kadarıyla 3 farklı programlama diliyle kodlama yapabilmemize olanak sağlıyor. Bu diller JavaScript, C# ve Boo dilleridir. Kodlama yaparken Unity kurulumuyla gelen MonoDevelop adlı kod editörü kullanılmaktadır.

Aklınıza gelebilir "Neden Unity uygulamasını kullanalım. Bunun yerine daha başka birçok oyun tasarım uygulamaları var." İlk olarak Unity oyun motorunu dünya üzerinde çok büyük bir kitle kullanıyor. Bu kitle sayesinde Unity ile oyun programlamayı öğrenebileceğiniz, bir sürü ders dokümanı ve videoya sahip oluyorsunuz. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda cevap bulması kolay oluyor. Diğer bir avantajı da yukarıda bahsettiğim gibi geliştirdiğiniz bir oyunu, altyapısında herhangi bir değişiklik yapmadan başka platformlara uyumlu hale getirebiliyorsunuz.

Ayrıca Unity’nin kendi mağazasının olması.  Unity Asset Store isimli mağazasından oyun, 3D Obje ve modeller vb. ögeleri satın alıp kullanabiliyorsunuz. Grafik yeteneğiniz yoksa bile buradan alacağınız ögelerle, programlama yeteneğinizi birleştirip, ortaya güzel oyunlar çıkarabilirsiniz.

Unity’i uygulamasını resmi sitesi üzerinden indirebilirsiniz. Resmi site adresi https://unity3d.com/get-unity/download

Uygulamayı indirdiğimizi ve kullanmaya başladığımızı kabul ederek devam ediyorum. Unity kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli bir şeyden söz etmek istiyorum. Oyununuzu denemek için yukarıda bulunan play butonuna bastığınızda, projeniz Play Mode‘a geçiyor. Oyununuz çalışıyorken yani Play Mode’dayken, oyununuz üzerinde değişiklik yapabilirsiniz, öge ekleyip silebilirsiniz, hatta oyununuzu komple değiştirebilirsiniz. Ama Play Mode’dan çıktığınızda yani oyunu çalıştırmayı durdurduğunuzda yaptığınız tüm değişikler kaybolacaktır. Bu durumun önüne geçmek için, Unity Play Mode’da olduğumuzu hatırlatmak için bize bir seçenek sunmuş. Menü çubuğundan Edit / Preferences yolunu izleyerek aşağıdaki pencereyi açıyoruz. Resimdeki ayarları yapıyoruz.
Böylece Play düğmesine bastığınızda Unity seçtiğiniz renge bürünecek ve Play Mode olduğumuzun farkında olarak yapacağımız değişiklikleri yapacağız.


Bu kadar bilgiden sonra Unity’nin arayüzünü tanıyalım. Resimdeki arayüzün varsayılan arayüz olduğunu belirtmeliyim. Eğer sizdeki Unity arayüzü farklı ise, sağ yukarıdan Default‘u seçerek arayüzün resimdeki gibi olmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıda anlatacaklarım varsayılan arayüze göredir.


1 numaralı bölüm yani Hierarchy bölümü, oyunda kullandığımız tüm objelerin listelendiği bölümdür. Bu bölümde herhangi bir yere sağ tıklayarak oyunumuza yeni objeler ekleyebiliriz.

2 numaralı bölümde Scene ve Game olmak üzere 2 sekme bulunmaktadır. Scene’i oyunumuzdaki her objenin konum, görünüm vb. ayarlamalarını yaptığımız sekme olarak düşünebilirsiniz. Game sekmesi ise oyunumuz çalıştığında oyuncunun göreceği ekranı görmemizi sağlar. Yukarıdaki Play butonuna bastığınızda Game sekmesine geçecek ve oyununuz çalışacaktır.

3 numaralı bölümde Project sekmesi oyunumuzun dosyalarının bulunduğu sekmedir. Bu sekmede oyunumuzun içerdiği dosyaları görebiliriz.

4 numaralı bölümde ise seçtiğimiz oyun objesinin özelliklerini görebilir ve değiştirebiliriz. Bu özellikler konum, boyut, döndürme, materyal, renk vb. özelliklerdir.


1 numaralı bölüme sağ tıklayıp 3D Object / Cube yolunu izleyerek bir küp ekleyin ve yukarıdaki numaralı alanlardaki değişimleri gözlemleyin. Unity’deki tüm özellikleri yazıya aktarmam çok uzun ve gereksiz olacaktır, bu yüzden biraz kurcalayarak çoğu şeyi rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda Unity hakkında genel bilgi vermiş olduk. İlerleyen zamanlarda oyun tasarımına giriş yapar ve devam ederiz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: