Google Chrome Eklentisi Yapmak

Google Chrome Eklentisi Yapmak

Merhabalar Arkadaşlar;

Bu yazımda sizlere Google Chrome eklentisi nasıl yapabilirsiniz hakkında bilgi vermek istedim. Bildiğim kadarıyla bu özellikler Google Chrome'un 2009 yılında duyurduğu ve yıl sonunda kullanıma sunduğu extensionlar (farklı yerlerde eklenti, uzantı, plugin olarak da geçebilir) tarayıcılara yeni özellikler kazandıran kod parçacıklarıdır.
Google Chrome'da uzantı yazmak için HTML ve JavaScript dillerini bilmek gerekir. İşe başlamadan önce beğendiğiniz uzantıları incelemenizi tavsiye ederim. Tarayıcınıza yüklediğiniz tüm uzantıların kodlarına açık şekilde erişmeniz mümkün. Bunun için yüklediğiniz uzantının ID'sini bilmeniz gerek. Bir uzantının ID'sine adres satırına chrome://extensions/ yazıp uzantının adının altında yer alan "kimlik" bölümünden ulaşabilirsiniz.

Elde ettiğiniz bu id'yi C:\Users\kullaniciadi\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default \Extensions\ klasöründe de göreceksiniz. Uzantının tüm kodlarını bu klasör altında bulabilirsiniz.
Buraya kadar var olan uzantıları incelemeyi anlamaya çalıştık. Diyelim kodları inceledik ve kendimize göre beynimizde bazı ışıklar yandıran projeler (uzantı, eklenti veya plugin gibi) yapmaya karar verdik. Pekala "nasıl uzantı yazmaya başlayacağım" dediğinizi duyar gibiyim. İşte buradan itibaren aşağıdaki yazılanları dikkatlice takip edin. 
Her Google Chrome uzantısının bir manifest dosyasına ihtiyacı vardır. Bu manifest dosyasında uzantının adı, arkaplanda çalışacak scriptler(kodlar), uzantı ikonlarının adresi, eğer varsa uzantı popup'ının adresi, erişim izinleri, uzantının dili, açıklaması, minimum gerek duyulan Chrome versiyonu, ayar sayfasının adresi ve uzantı versiyonu gibi bilgiler depolanır. Manifest dosyası hakkında daha fazla bilgiye Manifest File Format sayfasından ulaşabilirsiniz.
Manifest'i bildikten sonra bir sonraki aşama gereksinimleri bilmekten geçiyor. Yapmak istediğiniz uzantının arkaplan işlevlerinin olması gerekip gerekmediğine, ayar sayfasında neler olacağından tutun da popup'ta neler olacağına kadar her birini kafanızda canlandırdıktan sonra bunları HTML ve JavaScript ile oluşturabilirsiniz. Burada Chrome'un pek çok işlevi için JavaScript API'lar mevcut.
Örneğin bir ayar kaydetmek ve daha sonrasında o ayarı geri getirmek için aşağıdaki gibi bir kod kullanabilirsiniz.
localStorage["ShowWelcomeMessage"] = true;if(localStorage["ShowWelcomeMessage"]{alert("Welcome " + localStorage["DisplayName"]);}
Bu ve buna benzer birçok API erişimlerine örnekleriyle birlikte Chrome Sample Extensions sayfasından ulaşabilirsiniz. Gerisi size kalmış. İnceleyin ve kendinize göre Google Chrome uzantıları yapın.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: