CloudFlare nedir?

CloudFlare nedir?

Merhaba Arkadaşlar;
Bu yazımda sizlere İnternet'te gezerken bulduğum ve birçok bilgisayar meraklısının işine yarayacağını umduğum bir hizmetten bahsetmek istedim. Servisin adı CloudFlare. ne işe yaradığını ve nasıl kullanacağı konusunda biraz bilgi vereyim. 
CloudFlare, Ücretli ve ücretsiz kullanılabilmektedir .Bizim için ücretsiz işimize yarar. Sitenizin DNS Server görevini üstlenip hız, güvenlik ve performansında olumlu sonuçlar almanızı sağlayan bir hizmettir. Kurulumu son derece basit olan CloudFlare kayıt aşamasında DNS kayıtlarınızı otomatik tanır, sizden alan adınızın nameserver bilgilerini değiştirmenizi ister.
CloudFlare sitenizin DNS sunucusu görevini üstlendikten sonra sitenize gelen ziyaretçileri analiz ederek olası saldırıların önüne geçmeyi, sunucunuzdaki trafiği azaltmayı, hatta sitenize bot koruması eklemeyi dahi sağlar. Yani sizin sitenize hacker tarzı saldırıları büyük oranda engellemiş olursunuz. 
CDN: Sağladığı ücretsiz CDN altyapısı sayesinde 30 farklı konumda dosyalarınızı saklayarak hem sunucunuzdaki trafiği azaltır hem de sayfa yüklenme sürelerinizi azaltır.
Statik İçerik Cachelemesi: Sunucunuz tarafından dinamik şekilde üretilmeyen sayfaları otomatik tanır, bu sayfaları kendi sunucularında cacheleyerek hem sunucunuzdaki trafiğinizi azaltır hem de sayfa yükleme sürelerinizi azaltır. Bunu tabii ki kendi sunucularınızda da yapmanız oldukça kolay. Ancak CloudFlare oluşturulan bu cache’i panelde bir tıklama ya da API üzerinden bir çağrı ile anında silmeyi sağlıyor ve bu konuda oldukça başarılı.
Always Online™: Paketinize göre web siteniz belirli aralıklarla CloudFlare tarafında crawl edilerek Google Önbellek’te olduğu gibi sayfalarınızın bir kopyası CloudFlare’da saklanır. Herhangi bir sebepten ötürü sunucunuz kapanır, web siteniz down konuma düşerse CloudFlare otomatik olarak bu önbellekteki kopyayı kullanarak sitenizi erişime açık tutmaya devam eder.
DDoS Koruması: Sitenize gelen her ziyaretçiyi, siteniz üzerinden sunucunuza gelen her paketi inceleyen CloudFlare, olası bir DDoS Attack’ta koruma sağlar. Bu konuda gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Buradan detaylarını inceleyebileceğiniz 400Gbps’lik devasa bir saldırının dahi altından başarıyla kalkmış durumda.
Spam Yorum Koruması: WordPress kullananlar bilir, Akismet sürümü biraz geri kalsın, siteye her gün yüzlerce spam yorum gelmeye başlar. CloudFlare bunları algılayıp önüne geçebiliyor ve kendi izlenimlerime göre Akismet ile kıyaslayınca daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.
İçerik Koruması: Özgün içerik üreten bir web sitesi sahibiyseniz bu içeriğin kopyalanmasının önüne geçmek neredeyse imkansız. CloudFlare herhangi bir bot tarafından siteniz kopyalanmaya başaldığında bunu algılayabiliyor ve otomatik banleyebiliyor. Aynı zamanda ülkeye göre ya da IP aralıklarına göre kendiniz de kullanıcı banleyebilirsiniz.
Trafik Analizi: Muhtemelen sitenizde Google Analytics, Yandex.Metrica ya da Bing Webmaster Tools benzeri araçlarla bunu yapıyorsunuz ancak Javascript ve pixel tracking yöntemleriyle elde edilemeyen kullanıcıları CloudFlare üzerinden görmeniz mümkün.
CloudFlare’a ücretsiz kayıt olup web sitenizi yazdıktan sonra CloudFlare tarafından otomatik tanınan DNS kayıtları karşınıza gelir. Eğer bir eksiklik görmüyorsanız (var olan sunucunuzdan karşılaştırma yapmanızı tavsiye ederim) devam diyerek CloudFlare tarafından verilen yeni nameserver kayıtlarını alan adınıza tanımlayın. Ortalama 30 dakika içinde CloudFlare değişikliği tanıyıp Websites bölümünde sitenizi listelemeye başlayacaktır.
CloudFlare kullanmaya başladığınızda bazı uygulamalar otomatik olarak aktif gelir. Alan adınızın yanındaki “Apps” linkine tıklayarak yenilerini ekleyebilir ya da var olanları kapatabilirsiniz. Şu an listelenen, kendi kullandığım bazı güzel uygulamalar şu şekilde:
A Better Browser: Seçtiğiniz Internet Explorer sürümünden daha eski bir sürüm kullanan kullanıcıları uyararak tarayıcılarını güncellemelerini söyler.
ExceptionHub: Web sitenizdeki tüm JavaScript hatalarını kayıt altına alıp size iletir.
GamaSec: Web sitenize Cross Site Scripting, SQL Injection, Code Inclusion gibi korumalar ekler.
Google Analytics: Aslında bu kodu elle de ekleyebilirsiniz fakat bu durumda bazı sayfalar ister istemez aradan kaçacaktır. Buradan eklediğiniz taktirde alan adınız altındaki tüm sayfalara eklendiğinden emin olabilirsiniz.
Pingdom: 1 domain için ücretsiz olan Pingdom, belirli aralıklarla web sitenizin 80.portuna gelerek sitenizin düzgün çalıştığından emin olur. Eğer bir kesinti fark ederse mail yoluyla sizi uyarır. SMS ücretini öderseniz SMS ile de bilgilendirme yapabilir.
SmartErrors: Sitenizdeki 404, 500 gibi HTTP hatalarını kayıt altına alır ve kullanıcılara anlamlı hata mesajları göstermenizi sağlar.
CloudFlare Analytics panelinin ekran görüntüsünü aşağıda bulabilirsiniz.

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: