Mobil Oyun Tasarlama
Merhaba Arkadaşlar;

Bu yazımda sizlere her hangi bir yazılım (kodlama) bilginiz olmadan mobile oyun geliştirmekten bahsetmek istedim. Bildiğiniz üzere MEB kodlama dersi adı altında ilkokulların müfredatlarına koymayı planlıyor. Şu an 4 ilde (Erzurum, Samsun, Mersin, Eskişehir) pilot iller olarak planlıyor. Bende sizlere kodlama bilmeden üretim yapmaya imkan tanıyan platformlardan biri olan ve aynı zamanda mobil oyun geliştirmeye odaklanan GameLooper uygulamasından bahsedeceğim.

GameLooper’ı kısaca, kod yazmadan sürükle-bırak yöntemiyle iki boyutlu mobil oyun geliştirme platformu olarak tanımlayabiliriz. Umut Demirel tarafından Mart 2013’de kurulan girişim 2014 yılında Kutay Yalçınkaya‘yı da kurucu ekibe dahil etmiş. Şu anda ise Aykut Yılmaz’ın da dahil olduğu 3 kişilik bir ekip tarafından geliştirilmesi devam ediyor.
GameLooper iki parçadan oluşuyor; Oyun geliştirmek için GameLooper Masaüstü uygulaması ve GameLooper Mobil uygulaması.
Toplamda 2,5 yıllık bir geliştirmenin ürünü olan GameLooper, oldukça yeni bir platform. Tamamen İngilizce arayüzle hazırlanan platformda uygulama parçalarını bir araya getirmek oldukça kolay ama biraz tecrübe kazanmak ve detaylara hakim olmak gerekiyor. Geliştiricilerimiz de bu sebeple 200’den fazla rehber videoyu Youtube’a yüklemiş ve uygulama platformu üzerinde yerleşik olarak kullanıma sunuyor.

Basit ve detaylı arayüz rehber videolarla destekleniyor. GameLooper’ın kodlama bilgisini tamamen devredışı bırakması bir avantaj mıdır tartışılır ama kullanıcı kazanımı konusunda etkili olacağı malum. Şimdilik test kullanıcıları ve özel okullarda düzenlenen derslerle (kod yazmadan algoritma kurma eğitimi) 150 kişiden fazla ortaokul öğrencisi GameLooper ile oyun geliştirmiş.

İlk yılında 100 tane oyunu uygulama mağazalarına göndermeyi ve özellikle ders müfredatlarında kalıcı olarak yer almayı isteyen GameLooper’ın şimdiye kadar yayınlanan tek oyunu Bad Tackle (iOS) olmuş.
GameLooper’ı indirmek, GameLooper ile oyun geliştirmek, oyunu telefonunuzda oynamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak tamamen ücretsiz.
Oyununuzu uygulama marketine yüklemek ücretli. Diğer yandan  GameLooper, uygulama marketlerine yükleme yapana dek herhangi bir ücret de talep etmiyor. Ancak oyununuzu GameLooper üzerinden yüklemek isterseniz gelir paylaşımı yapmanız, çıktı alıp kendi adınıza yüklemek isterseniz de 199 dolar ödemeniz gerekiyor.

Aşağıda GameLooper demo oyun hazırlamasına ait video bulunmaktadır. Ayrıca youtube istediğiniz kadar video bulunmaktadır.

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: