Siz Konuşun Bilgisayar Yazsın
Merhaba Arkadaşlar;


Bu yazımda sizlere Google'a ait mobil işletim sistemi olan Android yüklü bir tablette veya cep telefonunun klavyesinde hali hazırda bulunan mikrofon simgesine tıklayarak yazı yazabiliyoruz. Fakat özellikle noktalama işaretleri açısından bakıldığında Türkçe yazmak zor olduğundan çoğu kişi bu özelliği fazla kullanmadığını gördüm. Bu özelliği masaüstü bilgisayarımıza sanal bir Android mobil işletim sistemi kurarak da (virtual machina) veya windows işletim sisteminde Bluestacks App uygulaması ile mobil üzerinde elde ettiğimiz konuşarak yazı yazma deneyimini yaşayabiliriz. Fakat bu oldukça detaylı, uzun ve meşakkatli olan bu işlemi burada anlatmayacağım.



Chrome Web Mağazası'nda uzun süredir vâr olan Voice Search eklentisi ile konuşarak yazabilirsiniz. Google Chrome tarayıcısı için Voice Search eklentisini de indirmek için 

NOT : Masaüstü bilgisayarınıza bağlı çalışan bir mikrofon bulunması gerekmektedir.

Voice Recognition, hem Google Chrome tarayıcısı eklentisi bulunan hem de dictation.io isimli web sitesi olsa da bu web sitesindeki konuşarak yazı yazma uygulaması da yalnızca Google Chrome tarayıcısı ile çalışan Google API'sine dayanan bir sistemdir. Kullanılması oldukça kolay olan bu sisteme ait eklenti için   Eğer eklentisiz bir şekilde yalnızca web sitesindeki uygulamadan sonuç almak istiyorsanız bu durumda, doğrudan dictation.io web sitesine Chrome tarayıcınız ile gidebilirsiniz. Sistem İngilizce dilinde olmak ile birlikte sayfanın alt bölümünde bulunan seçmeli alandan Türkçe dili seçilebilmektedir. Ardından çizgili bölümün altındaki START DICTATION bağlantısına tıklamalısınız. Mikrofonunuz da bilgisayarınıza bağlı ise, siz konuşun o yazsın. Ardından altta bulunan EXPORT butonuna tıkladığınızda yazdıklarınızı .doc uzantısıyla bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Elbette web tabanlı bu web sitesi daha sonra durur mu bilemiyorum?


Read&Write for Google : Ücretli olan ve ancak 30 gün ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu Google Chrome eklentisi aslında, Google Chrome'un görme engelliler için oluşturduğu ChromeVox için tasarlanmıştır. ChromeVox, şu anda sanırız yalnızca İngilizce dilini destekliyor. Read&Write for Google eklentisine gelecek olursak; bu eklenti tam ve doğru şekilde Google Drive'da bulunan ofis dosyalarınız ile çalışmak üzere hazırlanmıştır. Uygulamayı indirmek için  Yapmanız gereken Google Drive'da bir ofis dosyasını açtıktan sonra arama çubuğunun en sağına yerleşen simgeden Read&Write for Google eklentisini açmak olmalıdır. Sayfanın üzerinde açılan menüden kulaklık simgesine tıkladığınızda ise, eklenti söylediklerinizi yazı haline getirecektir. Yine bu eklenti sayesinde, metni farklı renkler ile boyayabilirsiniz. Buna ek olarak bazı özellikleri daha bulunmaktadır. Eğer denemelerinizden memnun kalırsanız, eklentiyi tek kullanıcı olarak aylık $8.50 karşılığında kullanabilirsiniz. Eğitim gören öğrenciler için bazı indirimler yapılmıştır.

Microsoft konuşma tanıma: Önceden Microsoft Office'in Basitleştirilmiş Çince, İngilizce (A.B.D.) ve Japonca dil sürümlerinde kullanılabilen bir uygulaması bulunuyordu. 2016 yılında bu yazıyı düzenlediğimizde bu uygulamanın kaldırılmış olduğunu gördük. Artık Windows 10 işletim sistemi içerisinde dahil edilmiş bir ses uygulaması var. Fakat ne yazık ki... Türkçe dilinde çalışmıyor ve Türkçe'yi desteklemediği uyarısını veriyor. Ben yine de bu uyarıyı görmek istiyorum diyorsanız, Windows 10'da sol alt barda bulunan büyüteç simgesine tıklayın ve "Windows Speech Recognition" yazın.

Voicedocs : Voicedocs'dan ise bu konumuzun altına yorum yazılması sayesinde haberdar olduk. Bu sistemde ise mobil cep telefonunuzdan internete bağlı olduğunuzda, bilgisayarınıza da kuracağınız bir uygulama vasıtasıyla kolay bir şekilde söylediğiniz kelimeleri bilgisayarınızda yazdırabiliyor olmanız. Ayrıca web sitesinin Türkçe olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu nedenle geniş ve kapsamlı bilgiye voicedocs.com web sitesinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: