Google AdSense Başvuru Onay Kriterleri

Google AdSense Başvuru Onay Kriterleri



Bir web siteniz var (Özellikle bloglar için) ve reklam gelirleri olsun diye Google AdSense başvurusunda bulundunuz veya bulunmak istiyorsunuz. Fakat bu başvurunuz kabul olmayabilir. Daha önce benimde başka bir site için başıma gelmişti. Acaba neden kabul olmadı diye araştırdım ve araştırma sonucunda Google AdSense kriterlerinin olduğu ve bunlara uymayanların kabul edilmediğini öğrendim. Kabul olmayınca tekrar Google AdSense onayı çok zor oluyor. Şimdi sizlere AdSense ile kriterleri ve bunlar hakkında kısa ve özet açıklamalar yağacağım ki sizlerde buna göre kendinizi şekillendirin.

Sitenin Blogger veya WordPress Olması Ajantajı

Google’ın kendi servisi olan Blogger veya milyonların kullandığı WordPress alt yapısındaki siteniz için AdSense Onayı almak diğer platformlara veya kendi yazdığınız sitelere oranla daha yüksektir. Çünkü güvenlik, performans açısından ve kullanıcı deneyimi olarak üst seviyededir. Google, WordPress veya Blogger yapısını çok iyi bildiği için kendi işi ne kadar kolaylaşırsa, reklam alanlarını o derece iyi kullanır.
Diğer bir husus Google için görsellik önemlidir. Bundan dolayı sitenizin görseli ne kadar iyiyse Google tarafından kullanıcılara o kadar iyi bir deneyim vereceğinizi ön görür. WordPress ve Blogger siteleri için kullanılan temalar görsellik olarak Google standartlarını oldukça karşılamaktadır.
Eğer Adsense onayı almak istiyorsanız mutlaka WordPress veya Blogger’dan başlamanızı size tavsiye ederim. Ben öyle yapıyorum.

Sitenizde Gizlilik Politika Sayfası Olsun

Google web sitesinde Gizlilik Politikasına yer veren siteler hakkında "işini ciddiye alıyor" düşüncesinden dolayı daha hızlı onay verebiliyor. Gizlilik Politikası sayfası dediğimizin içeriğini öncelikle bir yerden kopyala yapıştır yapmayın derim. Onun yerine kendinize özgü bir anlatımla içerisinde "sitenizdeki kayıtlı kullanıcıların bilgilerini 3. kişiler ile paylaşmayacağınızı, içeriğinizin tamamıyla özgün olduğunu ve kesinlikle izinsiz paylaşılmaması gerektiğini" belirten bilgiler yer vermelisiniz.

Sitenizde İletişim Bilgilerine Yer Verin

Google için sitenizin bir iletişim sayfasının olması hem kullanıcı deneyimi hem de Google politikaları gereği çok önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni eğer siz iletişim bilgilerini kullanıcılara vermiyor veya iletişime geçmesine olanak sağlamıyorsanız sizi güvenli bulmuyor. Tabir yerindeyse "Güvenli değil galiba! Yoksa iletişim bilgilerini vermekten neden çekinsin ki?" düşüncesi olabiliyor.
Bundan dolayı Adsense’e başvurmadan önce mutlaka bir iletişim sayfası açmanız ve verebileceğiniz tüm iletişim bilgilerini bu sayfaya eklemenizi öneririm.

Sitenizde Kopya İçerikten Kaçının

Google Panda algoritması ile devamlı güncellemeler yaparak ticari açıdan kopya içeriklere ve çeşitli aldatmalara karşı önlem almaya çalışıyor. Bunu yaparken arama sonuçlarında ne kadar kopya içerikli site ile karşılaşırsa ona göre veri tabanına işliyor. AdSense onayı içinde kopya içerikli sitelere onay verdiğinde Google tercih sebebi (Türkiye'de %90'ı diğer arama motorlarına göre özgün ve iyi sonuç verdiği için tercih ediliyor) olmaktan çıkacağı için kendine zararlı olanı tercih etmez.  
Bundan dolayı Google Adsense başvurusu yapmadan önce mutlaka tüm yazılarınızı özgün içerikle oluşturun. Eğer hazır bir site için ise kopya içerikli yazıları onay olasıya yayından veya sitenizden kaldırın.

Sitenizdeki İçerik Sayısı

Google Adsense başvuru yapmayı düşünüyorsanız ortalama sitenizde 50-60'a yakın içerik ve bu içeriklerinde ortalama 200-500 kelime arası olmasını tavsiye ederim. İnternet'te biraz araştırma yapınca 15-20 tane özgün makale ile başvurunuz kabul olur diyenler olabilir. Ama ben derimnki "Acele etmeyin, sabırlı olun ve içerik sayınızı arttırın. Kesin almak için uğraşın. Red yedikten sonra geri almanız zor olur."

Sitenizin İçeriği Ticari Olması Avantaj Sağlar

Google AdSense tamamen para kazanma veya kazandırma amaçlı olduğu için Google’a görsel reklam vermek isteyen işletmeler reklamlardan gelen kullanıcıların, geldikleri sayfalarda alış-veriş yapmalarıdır. Reklam verenler sizin siteniz ile ilgili çok kaliteli olması, bin bir zahmet sonucu yazılar yazmanızı veya site hakkında genel başarıya bakmazlar. Ayn bunun gibi de Google bu işten para kazanamayacağını düşünürse Adsense başvurunuzu onaylamaz. 

Sitedeki Kullanıcı Sayısı

Yukarıda anlattığım ticari içerik ile ilgili bölüm ile ilgili tek istisna var. O da site Kullanıcı Sayısıdır. Sitenizde yasaklı içerik yayınlamıyor ve barındırmıyorsanız ve ziyaretçi sayınız fazla ise, yukarıda saydıklarımı unutabilirsiniz.
Google, sitenizin ziyaretçi trafiğini incelediğinde güzel neticelere ulaşırsa size onay verecektir. Ayrıca sitenizde yayınladığınız içeriklere göre size reklam gösterimi yapar. Böylece sizlere doğru hedef olarak müşterilere ulaşmaya yardımcı oldunuz diye potansiyel tıklama oranı yüksek olmasından dolayı reklam geliriniz de artar. Ne edin ne yapın ziyaretçi sayınızı arttırın.

Yasaklı İçerik Paylaşmayın

Google Adsense onayı için sitenizde yasaklı içerikler yayınlanmış veya barındırma olmuşsa red almanıza kesin bakabilirsiniz. Yasaklı içerik dedikleri cinsellik, terör, uyuşturucu, alkol vb veya herhangi bir zararlı içerik hakkında paylaşımlar.
Özellikle cinsellik ile ilgili paylaşımlara dikkat etmek gerekir. Sitenizde bir gazete haberi ile ilgili bir yazıda cinsellik olabilir. Google sitenizin büyük bir site olmadığına kanaat getirdiğinde size onay vermeyebilir. Yazı sağlık hakkındaydı. Nasıl olur. Cinsellikle alakalı bile değildi deseniz bile Google bazen yapabiliyor.
Umarım faydası olur. Google AdSense başvurusu yapmadan kriterleri gözden geçirin ve onay için bekleyin. Ortalama Onay süresi 2-3 gün sürüyor. Eğer fazla zaman geçtiyse ters giden bir şeyler var diye düşünün. 
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: