SEO icin Anahtar Kelime Bulmak

SEO icin Anahtar Kelime Bulmak

Bir web siteniz bulunuyor ve aramalarda ön sıralara çıkmak istiyorsunuz. Bunun için ilk önce yapmanız gereken siteniz için doğru anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Anahtar kelimeler için siteniz ile ilgili analiz ve araştırma yapmalısınız. Bu işlemleri aşağıda verdiğim ipuçlarını kullanabilirsiniz.

İlk önce yapmanız gereken sitenizdeki içeriğini tanımlamak için beyin fırtınası yapmak olacaktır. Beyin fırtınası için "İçeriğin Konusu Nedir?", "Bu içeriği bulmak için arama motorunda ne diye ararsın?" sorularına cevap bulmaya çalışın. Sorularınıza bulduğunuz cevapları (anahtar kelimeleri) bir yere not alın. Aklınıza gelebilecek her türlü anahtar kelimeyi yazın. Size bazı anahtar kelimeler saçma gelebilir ama bu anahtar kelimeler bazen size mükemmel gelen anahtar kelimelerden daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Diğer başka bir yöntem ise web sitenizde bir arama butonu ekleyerek kullanıcıların aradıkları sorguları görebilirsiniz. Bazı sorgularda doğal olarak bir sayfa çıkmayabilir. Bu herhangi bir sayfa çıkmayan aramaları tespit edip onlara yönelik içerikler yazmayı unutmamalısınız. Web sitenizde kullanıcıların aradığı kelimelerim arama motorlarında da aranma olasılığının yüksek olduğunu unutmamalısınız.

Site içi araştırma yaparken kullanabileceğiniz en iyi araçların başında Google Arama Konsolu gelir. Google Arama Konsolu bir web site yöneticisine site hakkında en kapsamlı bilgileri sunabilen bir araçtır. Arama Analizi kısmına bakarak hangi aramaların ziyaretçi getirdiğini rahatlıkla görebilirsiniz.

Site içi bir yöntem olmasa bile sosyal medya genelinde hedef kitleniz ne tür anahtar kelimeler kullandığını veya ne tür sorular yöneltiğini öğrenebilirsiniz. Bu size rakiplerinize oranla büyük bir avantaj sağlar çünkü tartışılan bir konuya cevap bulabilmeniz sayesinde hedef kitlenin istediğini yerine getirmiş olursunuz.

Bulmul olduğumuz anahtar kelimelerden türeterek kelime listenizi geliştirmelisiniz. Listenizi geliştirmemizin en kolay ve ideal yolu kelime araçlarını kullanmaktır. Google Anahtar Kelime Aracı veya Keywordtool.io gibi ücretsiz araçlardan faydalanarak anahtar kelimelerinize yakın kelimeler elde edebilirsiniz.

Daha profesyonel bir adım atmak isterseniz vermiş olduğum ücretsiz anahtar kelime araçları işinizi görmeyebilir. Bu durumda ücretli anahtar kelime araçlarını kullanarak yaptığınızı araştırmaları genişletebilir. Benzer anahtar kelimeleri bulmak, anahtar kelime araştırmalarının en dinamik noktasıdır. Sürekli yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz ve arama sorgularınızı arama motorlarına uyumlu hale getirerek daha çok kullanıcıya ulaşabilirsiniz.

Anahtar kelimeler ile ilgili rekabet araştırması yapmalısınız. Seçtiğiniz anahtar kelimeyi arama motorunda arayın ve karşınıza çıkan ilk sayfada herkes sizin rakibiniz olabilir ama bir blog siteniz varsa kurumsal firma siteleri ve e-ticaret siteleri sizin rakibiniz olarak görmeyin.

Rekabet halinde olacağımız siteleri belirledikten sonra o siteleri biraz daha detaylı inceleyerek rakiplerinizin anahtar kelimelerini araştırmalısınız. Bu araştırma sonucunda rakiplerinizin önünü geçmek için fırsatlar elde edebilirsiniz. Size verdiğim soruları adım adım cevaplayarak rakip sitelerin zayıf yanlarını bulabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse rakip site sizden daha fazla bağlantı ve sosyal medyaya ağırlık vermişse bu alanlara daha fazla ağırlık vermeniz gerekmektedir.

Rakip site hangi anahtar kelimeleri hedeflemektedir?
İlgili anahtar kelime için hazırlanan içeriklerin kelime uzunluğu ve bu içeriği destekleyen sayfaların durumu nedir?
SEO açısından sayfanın durumu nedir? İlgili sayfa son standartlara uygun bir biçimde iyileştirilmiş midir?
Rakip sitenin aldığı bağlantı ve sosyal medya sinyallerinin gücü nedir?

Seçim yaparken seçtiğiniz anahtar kelime sitenizin içeriğine uyumlu olduğundan kesinlikle emin olmasınız. Siteniz eğer bir teknoloji bloğu ise kategoriler ve yazdığınız yazılar bu alanda olmalıdır. Eğer sitenizin alanın dışarı çıkacak olursanız size fayda sağlanmak yerine zarar verecektir.

Anahtar kelime seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise temel anahtar kelimeye destek olacak yardımcı anahtar kelimeler seçebilmeyi başarmaktır. Arama motorlarını incelerken karşınıza çıkabilecek sonuçlara göre hareket ederken en uygun anahtar kelimeyi seçmiş olabilirsiniz. Bu anahtar kelime terimsel bir ifade olabileceği gibi uzun kuyruklu bir anahtar kelime de olabilir. Hangisini seçerseniz seçin onu destekleyecek anahtar kelimelere hazırlayacağınız içerikte yer vererek arama görünürlüğünü yükseltmeyi düşünmelisiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: