Ticaret'te Sosyal Medyanın Etkisi

Ticaret'te Sosyal Medyanın Etkisi


Günümüzde ticaret ile uğraşanların mutlaka Sosyal Medyada bulunması ve aynı zamanda Sosyal Medyayı aktif olarak kullanması gerekmektedir ki bulunduğu yeri koruyabilsin veya işini daha ileriye taşıyabilsin. Kısacası "Olmak yada olmamak" gibi değerlendirebiliriz. En azından ticari kişilik olarak itibarınızı koruyabilir veya arttırabilirsiniz. Sosyal Medya için artık günümüzde olmazsa olmaz diyebiliriz.

Peki "Sosyal Medya ile pazarlama ve satışlarımızı nasıl arttırabiliriz" derseniz bunun için bir kaç öneri veya düşünce paylaşacağım.

Müşteri nerede Bizde Orada Olmalıyız.

Müşterilerimizin çoğu sosyal medya platformlarını kullandığından dolayı bizimde bu arenanın içinde olmamız gerekir. Çünkü insanlara ulaşmak hedefimiz olduğuna göre yapacak bir şey yok. 2017 yılına ait istatistiki bilgilere göre 2 milyar Facebook, 500 milyon LinkedIn kullanıcı var. Diğerlerini söylemeye gerek bile yok.

Müşterileri Mağazalarınıza Yönlendirme 

Sosyal medya aracılığı ile müşterilerinizi ister e-ticaret ister mağazalarınıza çekebilmek için kullanmalıyız. Örneğin Facebook üzerinden insanlara ürünlerinizi tanıtabilir veya haberdar edebilirsiniz. Eskiden insanlara ürünler için fuar, panayır vb. yerlere kullanılırmış. Oralardan insanlara ulaşılırmış. Şimdi ise sosyal medya üzerinden ulaşılıyor.

Rakiplerden Geride Kalmamak

Rakipleriniz sosyal medyada ve rekabette geri kalmamak istiyorsanız siz de sosyal medyada olmalısınız. Rakiplerinizi yeni ürün ve kampanya gibi birçok aktivitelerini gerçek zamanlı takip edebilirsiniz. Böylece ticaretinize yön verirsiniz.

Sektörde Otorite Olmak

İşletmenizin bulunduğu sektör ile ilgili yazılar, haberler ve görüşler paylaşarak içerik pazarlamasının gücünü kullanabilir ve sektörde kanaat önderi statüsüne gelebilirsiniz. Sektörde otorite olmanız sizi müşterilerinizin gözünde daha değerli ve vazgeçilmez kılacaktır. Kısacası marka değerinizi arttıracaktır.

Marka Bilinirliğini Arttırma

İşletmeniz ile ilgili yaptığınız kampanyalar, yeni ürünler, yayınlanan içerikler, paylaşılan görsel ve videolar ile müşterilerin sürekli aklında kalmakta, marka unutulmamaktadır. Böylece reklama harcanan yüksek maaliyete gerek kalmadan "ilk akla gelen marka olma” olgusu oluşturulabilir. Bu sayede müşteriler tekrar tekrar aynı markadan alışveriş yapmaya devam etmektedirler.

Reklamlar ile Yeni Müşteriler

Sosyal medya kullananlar ile ilgili bir çok bilgi saklandığı için potansiyel yeni müşterilere kolayca ulaşabilme olanağı vardır. Mesela Facebook yaklaşık 50'den fazla bilgi barındırıyor kullanıcılarının. Böylece reklam verirken nokta atışı yaparak işinize yarayacak müşterilere ulaşabilirsiniz.

Müşteri ile İletişim ve Etkileşim Kurmak

Sosyal medyanın sağladığı en önemli faydalarından biri müşterilerinizle etkileşime geçebilmeniz ve geri bildirimler alabilmenizdir. Firmanıza ait web sitenizi ve içerikleri inceler ve çıkarlar, bir etkileşim içinde olmazlar. Sosyal medyada ise takipçileriniz yayınladığınız içeriklere beğeni, paylaşım ve yorum gibi etkileşimlerle geri bildirim vererek sizinle sürekli bağlantıda kalırlar, tek taraflı ve tek seferlik bir ilişki değil uzun vadeli bir etkileşim sağlarlar.

İnternet Aramalarında Ön Sıralarda Olmak

Sosyal medyada yaptığınız her türlü faaliyet ve paylaşım sizlerin Google tarafından aramalarda üst sıralara çıkmanıza destek verecektir. Böylece İnternet üzerinden sizlere daha kolay ve hızlı ulaşacaklar. Buda sizlere satış olarak geri dönecektir.

Müşteri Hizmetleri Memnuniyeti

Birçok firmanın müşteri hizmetlerine ulaşmak oldukça zahmetli ve insanı çileden çıkaran bir hale gelebiliyor. Müşteriler ise artık sosyal medya üzerinden istek ve önerilerini daha kolay paylaşabiliyorlar. Sizlerde bu şekilde müşterilerinize hizmet verdiğinizde müşteri memnuniyeti sağlamış oluyorsunuz.

Pazar Araştırması Yapabilme

Müşterilerinizin çoğunun sosyal medyada olduğunu kabul edersek yeni bir ürün çıkarmadan önce anketler yaparak fikir sahibi olma, geri bildirim alma gibi birçok araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca pazar araştırması yapmak için sektörde rakip firmaların sayfalarını, içeriklerini, kullanıcıların yazdıklarını ve geri bildirimlerini değerlendirilerek pazarın nabzını tutulabilirsiniz. Bu sayede işletmenizin stratejik çalışmalarına yön verebilirsiniz.

Firmanız için sosyal medyanın gücünün farkına varmışsınızdır. Sosyal Medya aktif kullanırsanız göreceksiniz ki pazarlama ve satış olarak çok katkı sağlayacaktır.

Umarım faydalı olmuştur. Diğer yazılarımı okuyup paylaşımda bulunmanız dileklerimle...
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: