2D Oyun Yapabilmek için Oyun Motorları

2D Oyun Yapabilmek için Oyun Motorları

Merhaba Arkadaşlar;

Teknoloji ve bilşim meraklılarının en çok rağbet ettikleri oyun sektörü ve bunların nasıl olduğudur. Kendim için böyle düşünüyorum. Sizlerde aynı duygular içerisindesiniz diye düşünüyorum. Buradan yola çıkarak daha önce aktif olarak oyun yapımıyla uğraştığım için çeşitli projeler geliştirdiğimden sizlere bu yazımda 2D oyun geliştirmek için piyasadaki oyun motorlarından bahsetmek istedim. Artık ben de oyun yapmak istiyorum diyorsanız tek yapmanız gereken size çekici gelen bir tanesini seçmek ve hemen işe başlamaktır. İsterseniz hepsini tek tek deneyip, size en kolay ve kullanışlı olanı da seçebilirsiniz.

Aşağıdaki anlattıklarım arasında kompleks olanda çok basit ve güzel çalışmalar yapmanıza olanak sağlayan uygulamalarda var.

Unity3D

Yapılabilen oyunlar:2D, 3D
Kodlama dili:C#, Js
Platformlar:Windows, OS X, Xbox 360, Xbox One, Wii U, New 3DS, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows Phone, iOS, Android, BlackBerry 10, Tizen, Unity Web Player, Windows Store, WebGL, Oculus Rift, Gear VR, Android TV, Samsung Smart TV
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Unity3D
İlk ele almak istediğim oyun motoru Unity3D. Adında 3D geçtiğine bakmayın 2 boyutlu oyunlar da yapılabilir. Alanında öncü diyebileceğimiz bir oyun motorudur. Sayamayacağım kadar çok özelliği vardır. Kendi marketi var ve bu markette işe yarar bir sürü plugin bulabilirsiniz. Ayrıca Unity3D’nin çok geniş bir kullanıcı kitlesi vardır bu yüzden internette çok rahat video, kaynak bulabilirsiniz. Programın ücretli versiyonunda daha geniş özellikler mevcut fakat ücretsiz versiyonu hayalinizdeki oyunu yapmak için yeterli.

Construct 2

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Javascript
Platformlar:Web (HTML5), Wii U, iOS, Android, Windows 8 & RT, Windows Phone 8, Windows Desktop, Mac Desktop, Linux Desktop, Blackberry 10, Firefox Marketplace, Tizen, Facebook, Chrome Web Store, Amazon Appstore
Fiyat:Ücretsiz*
Web sitesi:Construct 2
Construct 2 ile dilediğiniz tarzda 2D oyun yapabilirsiniz. Kendi içerisinde Event System ve Behaviour managerı var. Kod yazmadan da koşul durumlarını belirterek oyunun kontrolünü sağlatabilirsiniz. Şuanda en popüler oyun yapım programlarından birisidir. Geniş bir marketi vardır. Çoğu platforma oyunu export edebilirsiniz.
Ayrıca bazı dokümanlar ve dersler Türkçedir. Oyunu iOs, Android e yayınlamak için programı lisanslamalısınız.

Stencyl

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Action Script
Platformlar:iOS (iPhone/iPad), Android, Windows, Mac, Linux, Flash, HTML5 (experimental)
Fiyat:Ücretsiz*
Web sitesi:Stencyl
Stencyl kullanımı kolay bir programdır. Kod yazmadan istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz ki Socket kullanımı bile mümkün. Geniş bir behaviour manager ı mevcut. İsteyen hem kod yazar hem events managerı kullanır, isteyen de sadece kod yazar, Stencyl gayet kullanışlı ve stabil bir program.
Oyunu iOs, Android e yayınlamak için programı lisanslamalısınız. (Yıllık $200)

Defold

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Lua
Platformlar:iOS, Android, HTML5, OS X, Windows, Linux
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Defold
Arkasında Candy Crushın sahibi olan King şirketi var. Kodlama dili Lua’dır. Defold un içerisinde particle editör, sahne editörü gibi faydalı araçlar vardır. Bulut tabanlı bir programdır. Oyun projesini önce site üzerinde dashboardda adlandırıyorsunuz.
Defold ile yapılmış oyun örneği için Bu oyun a tıklayın.

Buildbox

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Yok
Platformlar:iOS, Android, Windows, Linux, Steam
Fiyat:2675 dolar
Web sitesi:Budilbox
Buildbox oyun yaparken sizi hiç kod yazma zahmetinde bulundurmuyor. Tamamen kodsuz bir sistem. Fakat fiyatı biraz tuzlu. Şuan tek seferlik ödeme fiyatı 2675$.
Google Playde çok sık gördüğünüz Ketchapp oyunlarının bazıları Buildbox’la yapılmıştır. Buildbox Bu senenin başlarında yenilendi. Gerçekten şahane özelliklere sahip. Reklam, leaderboard vs. eklemek sadece elinizdeki Google play, apple vs. marketten aldığınız kodu gerekli inputa girmekten ibaret.
En son baktığımda Buildbox 1.3 sürümü için ilk ay ücretsiz android/ios export sağlıyordu. Fakat şunu da belirteyim, bu programla sadece programın vaadettiği özellikleri ve yenilikçi düşüncelerle oyunlar geliştirebilirsiniz. Çünkü hiç kod yazmıyorsunuz ve bir mantık/davranış motoru yok.

Corona Sdk

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Lua
Platformlar:iOS (tvOS dahil), Android (Android TV dahil), Kindle, Windows Phone 8, Mac, Windows desktop
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Budilbox
Corona SDK, kendisiyle diğer oyun motorlarına nazaran 10 kat daha kısa bir sürede oyun yapabileceğinizi iddia ediyor. Kullandığı dil Lua. Bu oyun motoru il uygulama da yapılabiliyor. Native API kullanacağım derseniz ücretli versiyona geçmeniz gerek.

GameLooper

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Yok
Platformlar:iOS, Android, Mac, and Windows
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:GameLooper
GameLooper tabiri caizse Oyun Döngüsü, Türk geliştiricilerin elinden çıkma oyun motorudur. Aynı Stencyl gibi kod yazmadan oyun yapmanıza imkan verir. Tamamen sürükle bıraktır. Bir ara indirip denemiştim, arayüzü gerçekten berbat bir program. Yatırım aldıktan sonra arayüz çizdireceğiz demişlerdi ama anlaşılan hala yatırım almamışlar.
Uygulamanın mantık motorundan bir görüntü:

Godot Engine

Yapılabilen oyunlar:2D, 3D
Kodlama dili:GDScript
Platformlar:Tüm platformlar
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Godot Engine
Godot engine

Godot Engine boyutu ufak ama inanılmaz işlevlere sahip bir oyun motoru. Arayüz renkleri bana biraz itici geliyor ama size nasıl gelir bilemem. Boyutu macos için 11 mb, indirip kurmanızı tavsiye ederim. İçerisinde particle editörden tutun da path following e kadar herşey vardır. Godot Engine, GDScript adını verdikleri kendileri özel bir dil kullanıyor.

Gideros Mobile

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Lua
Platformlar:Tüm platformlar
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Gideros Mobile


2016 yılı Nisan ayı sürümüyle HTML5’e de export yapmayı mümkün kılan Gideros Mobile, 2 Türk girişimci tarafından kurulmuştur. Merkezi İstanbul’dur. Şuanda oldukça popüler olan bir oyun motorudur. Gideros’ta herhangi bir editör yok kod yaza yaza ilerliyorsunuz. Kodlama dili olarak Lua kullanılıyor.
Hangi platformları desteklediğini görmek için sitesine bakabilirsiniz, Raspberry Pi bile destekliyorlar.

Oxygine

Yapılabilen oyunlar:2D
Kodlama dili:Lua
Platformlar:MacOSX, iOS, Android, Windows, Linux
Fiyat:Ücretsiz
Web sitesi:Oxygine
Oxygine saf c++ ile kodlayabileceğiniz 2D oyun motorudur. Çoğu oyun motorunun sunduğu ortak özelliklere sahip. Oxygine-editor adında bir de görsel sahne editörü var. Fakat pek kullanışlı durduğu söylenemez.
oxygene-ui

Umarım faydalı olmuştur. Diğer oyun ve programlama ile ilgili yazılarıma bakabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: