3 Boyutlu Pixel (Voxel) Nedir?

3 Boyutlu Pixel (Voxel) Nedir?


Grafik çizim işleri ile uğraşanların bildiği kavramlardan biri de pixel'dir. Ben bu yazımda sizlere 3 boyutlu pixelden bahsetmek istedim. 3 boyutlu pixel kelimesini duyduğumda pixel 2 boyutlu olduğunu biliyordum fakat 3 boyutlu (x,y,z) pixel nedir diye araştırmaya başladım.

Araştırma neticesinde özellikle ilköğretim ve lise düzeyindeki okullarda mutlaka öğrenci ve öğretmenlere anlatılması gerektiği kanısına vardım. Özellikle ilköğretim düzeyindeki çocuklar bu kavrama çok yabancı değiller. Çünkü minecraft denilen oyunu bilen ve hastası çok çocuk var. İşte tamda oyunda kullanılan her şey voxel'e yabancı değil. 

Neyse fazla uzatmadan voxel yapabilmek için kullanabileceğiniz editör veya uygulamaları anlatmaya başlayayım.
Yeni başlayanlar için çok yararlıdır, bir aracın üzerine fare ile gelmek aracın nasıl kullanılacağı konusunda ipuçları verir. İpuçları arabirimin alt kısmında bulunabilir. İzometrik çizimler yapanlar için izometrik görünüm modu var. Sadece Mac OS ve Windows'de çalışır. En büyük boyutu 127 x 127 x 127'dır.
Tek bir pencerede birden çok model ile çalışmayı sağlar. Kullanımı kolaydır. Birçok özelliğini kullanabilmek için paralı versiyonunu kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir sürümü de var. Qubicle kullanabilmek için bilgisayarınız OpenGL 3.0'ı desteklemelidir.
Yazılımı ücretsiz olarak indirebilir ve kullanabilirsiniz. Windows, OS X ve Linux için kullanılabilir.
Açık kaynak kodludur. obj dosya uzantısını desteklemektedir. Oluşturulacak bir yapıya komut verebilirsiniz.
IOS, Android, Windows ve Mac'i destekler. 3B yazdırılabilir modeller oluşturabilirsiniz. Kullanımı çok kolaydır. Dosyaları yalnızca STL olarak dışa aktarabilirsiniz.
Daha birçok editör uygulaması var. Yukarıdaki editörler en çok bilinen ve kullanılanlar. Aşağıda ise geri kalanları bulabilirsiniz.


Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorum bölümünde bekliyorum.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: