Web Sitesi Hız Testi Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Hız Testi Nasıl Yapılır?

Merhaba Arkadaşlar;

Web sitenizin açılma süresi ve üst sıralarda olmasını sağlayan en önemli etken SEO (Arama Motorları Optimizasyonu) açısından aldığı test sonucudur. Sizlerde sitenizin hızını ölçmek ve değerlendirmek istiyorsanız aşağıdaki yazımızı dikkatli okumalısınız.

Eğer web sitenizin hızını ölçmek istiyorsanız bunun için var olan çeşitli araçlar ve bu hizmeti sağlayan web siteleri mevcuttur. Bu yazımızda sizlere bu web sitelerinden birkaçını anlatacağız. Webmaster dediğimiz kişiler analiz ve rapor sonuçlarının ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Hatta sizlerde eğer bir web sitesi yaptırdıysanız hemen analize başlayabilirsiniz. 
Sitelere geçmeden önce hemen akla gelebilecek bir kaç soruya cevap vermeye çalışayım. 

Sitemizdeki sayfa hızı ve optimizasyonu ne anlama gelmektedir?

Sayfa hızı ve optimizasyon birbirlerini destekleyici faktörlerdir. Ama bunlar birbirlerinden çok farklı şeylerdir. Analiz neticesinde sayfa hızı değer saniye cinsinden bir sayısal değer verir. Bu değer bir çok etkene bağlı bunlardan birisi testin yapıldığı sunucu, diğeri ise tam olarak yüklenmenin bittiği anın ne olduğuna ait tanımlama ve en sonda o anki sunucu (Hız testine konu olan sitenin yayınlandığı) yük durumu gibi daha birçok etkene bağlı olabilmektedir. Bundan dolayı test sonuçlarında aynı site için farklı sonuçlar çıkabilir.
Örneğin aynı web sitesi için test işlemini 5 dk sonra aynı araçla ve aynı lokasyon sunucudan test etseniz bile farklı yüklenme süre sonucu alabilirsiniz. Ama genelde arada çok farklı sonuçlar olmaz birbirine yakın sonuçlar çıkar. Bazı sitelerde farklı olabilir. Örneğin stream video içerikli siteler gibi. Çünkü anı anını tutmayabilir.
Pekala site sayfa hızını anladık da bu optimizasyon nedir diyenler için ise; sitedeki elemanların ne derece uygun olduğuna dair bir ölçüdür ve hızdan farklıdır. Örneğin sitemizde bulunan resimlerimizin genelinde yüksek çözünürlükte ve kapladıkları alanlar büyük ise bize optimize ederseniz fotoğrafların kapladığı alan küçüleceğinden dolayı site optimize testini geçecek ve olumlu netice verecektir. Buda bizlere diğer sitelere göre artı puan kazandıracaktır.
Yani anlayacağımız kısacası çoğu durumda optimizasyonlar, hıza da olumlu etki etmektedir.

Site sayfa yüklenme hızı ne olmalıdır ki sonuçlar güzel diyelim?

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki bu sorunun net bir cevap veremeyiz. Sadece şunu ifade edebilirim sayfa hızımız 2-3 saniyenin altında bir yüklenme süresinde olmalıdır. Bu değerlendirme genel anlamdaki siteler için doğrudur diyebiliriz. Neden mi kesin bir değer diyemiyoruz? Nedenini şöyle açıklamaya çalışayım. Sitemiz için yapılan işin şekline ve sektöre göre değişkenlik göstermektedir. Eğer yapacağınız iş de, bir uygulama çalışacak ve bu işiniz için önemli ise 4,5 MB'lık bir dosya boyutunun yüklenmesini beklemek gerekebilir. Bunu değerlendirme diye alırsak yanılırız.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights son yapılan güncelleme ile, sayfa hızı ve sayfa optimizasyonu arasındaki sıkıntıları (yukarıda kısaca anlatmıştım) en aza indirdiğinden dolayı en çok kullanılan hız test araçlarından birisidir. Tamamen ücretsizdir ve arkasında dünya devlerinden Google var.
Google PageSpeed Insights hız test arçları için buraya tıklayınız.

Kısacası PageSpeed Insights bir web sayfasının içeriğini analiz eder ve sayfayı daha hızlı hale getirmek için sizlere öneriler oluşturur.
Sitede analiz neticesinde bizlere mobil ve masaüstü görünümler için ayrı ayrı optimizasyon sonuçlarını veriyor.
Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi sayfa hızmızın değeri mobil olarak 98'dir. Bu ortalama değerdir. Altındaki renklere göre kızmızı, turuncu ve yeşil renkler ise site hızımızı (FAST, MEDIUM veya SLOW) olarak ne olduğudur. Ayrıca site açılış hızı ile ilgili saniye değerleri ise "Lab Verileri" altında ayrı ayrı vermektedir.

Optimizasyon ile ilgili ise sayfanın altına doğru ayrıntıları vermektedir. Bu analiz neticesine göre site optimizasyon önerilerini de görebilirsiniz.

Bu yazımızda Google PageSpeed Insights üzerinden kısacası web site hızlarını nasıl test edebileceğimizi anlattık. Ayrıca aşağıdaki diğer test araçlarının bulunduğu siteleri de ziyaret edebilirsiniz.


Ücretsiz bir araç ve bu araç da sık kullanılan araçlardan bir tanesi. Çok detaylı raporlama ve 2 farklı optimizasyon algortiması kullanıyor. GTMetrix aracında dikkat edilmesi gereken husus yüklenme süresi ile ilgilidir. GT Metrix hem stream ile alakalı yüklenme (FBP ve DCL) farklı yorumluyor, hem de test lokasyonu kaynaklı farklılıklar vardır. Bu da test sonucunu ciddi farklılaştırıyor. Gerçek bir test sonucu karşılaştırması için test sunucularının da aynı lokasyonda olması gerekir ki gerçekçi olsun notunu iletmeden geçmeyeyim.

Web Page Test (webpagetest.org)

Ücretsiz ve birçok kişinin raporlarlamasından tatmin edici sonuçlar çıkardığı bir sitedir. SummaryDetails, Performance Review, Content Breakdown, Domains, Processing Breakdown, Screenshot, Image Analysis, Request Map tablerinde ayrı ayrı bir yığın detaylı bilgi vermektedir. Eğer web işleriyle uğraşıyorsanız ciddi analizlerine bakılmasında fayda vardır.


Pingdom

Şık görünümü ve anlaşılır raporlaması ile bir çok kişi bu aracı kullanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken yoğun olduğu zaman dilimlerinde sırada beklemeniz gerekebilir.

Sonuç olarak web sitesi hız testi ile ilgili olarak diyebilir ki her test sitesi, kendi optimizasyon puan algoritmasına sahiptir. Bunlar kendi algoritmalarına göre her birisi optimizasyon için gerekli düzeltmeleri tavsiye eder ve bunları ararlar. Netice itibariyle bu başlıklara verdiği puanlar farklıdır. Buna bağlı olarak da, optimizasyon puanları farklılık gösterir. Tercih size kalmış bir meseledir. İster birisini, ister hepsini kullanabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorum sayfamızda yazmayı unutmayın!
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: