Bilgisayar alırken hangi işlemciyi tercih etmeliyim

Bilgisayar alırken hangi işlemciyi tercih etmeliyim

Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri olan CPU (İşlemci) seçimidir. Bilgisayarınızın işlemcisi ne kadar iyi ise bilgisayarınızın performansı da o derece iyi olacaktır. Birçok kişinin alırken neye göre işlemciyi belirlemeliyim? sorusuna aşağıdaki yazımızda cevap bulabilirsiniz. 
İlk önce işlemciler arasındaki farklardan başlayalım. İki tür işlemci var. Birincisi İNTEL, ikincisi ise AMD'dir. Üretici firmaların vermiş oldukları isimlerdir. Birinci tercihimiz her zaman İNTEL olmalıdır.
İntel işlemciler i3, i5 i7, i9 ve X olmak üzere çeşitlendirilmektedir. Çekirdek işlemciler bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar için seçim yaparsınız. peki çekirdek işlemci ne diyenler için devam edelim.

Çekirdek İşlemci Nedir?
Intel Core işlemciler 2006 yılından itibaren masaüstü bilgisayarları için üretilmeye başlandı ve daha sonrasında Pentium olarak devam etti. Günümüze kadar "Core i" diye aynı şekilde devam etmektedir.
Günümüzde şu an 9. Nesil işlemciler bulunmaktadır.




Core i3: Düşük performanslı bilgisayarlar için kullanılmaktadır.
Genel olarak, Core i3 işlemciler, yüksek dereceli işlemcilerden daha düşük çekirdek sayımına sahiptir. Bu, Core i3’ün çift çekirdekli işlemcilerle başladığı, ancak son nesiller için bu çekirdek sayısının masaüstünde dörde çıktığı anlamına geliyor.
Intel, son Core i3 nesillerindeki iş parçacığı sayısını iki katına çıkarmamayı seçti; bunun yerine, dört çekirdekli ve dört iş parçacığı olan CPU’lar geliştirdi.

Core i5: Düşük ve Orta Performanslı bilgisayarlarda kullanılmaktadır.
Core i3’ten bir adım öne çıkan Core i5 PC oyuncuları için güçlü işlemciler aradığı cpu dur. Core i3’ten daha fazla çekirdeğe (şu anda dört yerine altı) sahiptir. İ5 parçaları ayrıca genellikle daha yüksek saat hızlarına, daha büyük önbelleklere ve daha fazla belleği kaldırabilir. Entegre grafikler de biraz daha iyi sonuçlar alınır.

Yeni nesil Core i5 Hyper-Threading Dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlandı, ancak şuan için masaüstü PC lerde mevcut değil.

Core i7: Normalin bir üstündeki performans için kullanılmaktadır.
2017 itibariyle, Core i7 işlemciler masaüstlerinde Hyper-Threading kullanıyorlardı, ancak daha yeni nesillerde kullanılmıyor. Bu işlemciler i5’lerden daha yüksek çekirdek sayılarına (dokuzuncu kuşakta sekize kadar çıktı), daha büyük önbellek ve grafik performansında bir artışa sahiptir, ancak Core i5’lerle aynı bellek kapasitesine sahiptir.

Core i9: Çok güçlü performans bilgisayarlar için kullanılmaktadır.
Core i9, Intel Core paketinin en üst düzey işlemci ailesinden. Oyun oynamak için en çok tercih edilen Core i9-9900K gibi birçok performans gösteren işlemci bulduğunuz yer burasıdır.
Mevcut dokuzuncu nesil işlemcilerdeki Core i9 seviyesinde, sekiz çekirdek, 16 threads, Core i5 işlemcilerden daha büyük bir önbellek, daha yüksek saat hızları (yükseltme için 5 GHz’e kadar) ve grafik performansı sergiliyor. Bununla birlikte, Core i9 işlemciler hala Core i5 ile aynı maksimum bellek kapasitesine sahiptir.

Core X: En son Zirvede olana bilgisayarlar için kullanılmaktadır.
Intel ayrıca meraklıları, oyuncuları, içerik oluşturucularını veya bu performans seviyesine ihtiyaç duyan herkesi ileri teknoloji masaüstü (HEDT) işlemcilere sahiptir.
Ekim 2019’da Intel 10 ila 18 çekirdek arasında değişen Core X işlemcilerini açıkladı (Core i9’lar sekize çıkarıldı).
Peki Hangi işlemciyi Almalıyım diyenlere kısacası;
Bir oyun tutkunuysanız, Core i7 ve üstünü düşünün. Kesinlikle yeni nesil Core i5 ile oyun oynayabilirsiniz, ancak Core i7 ve üstü ile ilerleyen yıllara yönelik daha fazla performans elde edeceksiniz.
Genel İnternet, office (Word, Excel), müzik dinleme, film izleme gibi gündelik işler için bir Core i3 işinizi görecektir.
Ayrıca önemli bir teknik ayrıntıdan bahsedelim. İşlemci alırken tüm Intel Core CPU’ları entegre grafiklere sahip değildir. Bu işlemcilerin son numaraları “F” ile biter Core i3-9350KF, i5-9600KF ve i9-9900KF gibidir. Dikkat edin.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: