Sizlere dünya genelinde yaklaşık 5 milyardan fazla cihazda Java ile yazılan uygulama veya programlar kullanılmakta olup bu programlama dilinden bahsedeceğim. İlk önce Java nedir ve Java’nın genel mantığından bahsetmek isterim. Çünkü mantığını kavradığımızda birçok kavram ve konu daha kolay anlaşılacaktır. Ayrıca Java’yı öğrendikten sonra diğer programlama dillerini öğrenmeniz çok kısa sürede olacaktır.
Neden Java Seçmeliyim?
Java programlama dilini tercih etme sebeplerinden bazılarını şöyle sıralamayabiliriz.
- En çok kazandıran programlama dillerinden biridir.
- Yapılabilecek uygulama ve program çok fazladır.
- İş ilanları çok fazladır.
- Android in temelleri Java’dır.
- Değişim hızından dolayı adapte olması daha basittir.
- Uluslararası işveren dev firmalar (IBM, Amazon, eBay…)
ve daha birçok sıralama yapabiliriz.
Java bu kadar çok yerde kullanılıyorsa demek ki programlama dillerini öğrenmek için bununla başlamalıyım dedim ve İnternet üzerinden özellikle Youtube ve Udemy üzerinden videolar izleyerek bir mantık oluşturdum ve kendimi adım adım geliştirmeye başladım. Sizlerle birlikte adım adım işleyerek Java’yı birlikte öğreneceğiz.
Haydi ilk adım olarak hayatın birçok alanında kullanacağımız projelerin temeli oluşturacak Java’yı tanıyarak başlayalım.
Java ve Çalışma Mantığı Nedir?
Java, James Gosling adında bir mühendis tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, platformdan bağımsız, nesneye yönelik (OOP), yüksek verimli, işlevsel ve yüksek seviye statüsünde olan bir yazılım dilidir. Benzerlik olarak C ve C++ diline benzemektedir. Nedeni ise Gosling Java’ yı geliştirdiği ilk yıllarda çok gelişmiş bulunduğundan Java’yı C ve C++ dilleri ile yeniden tasarladı
Java bir platforma ihtiyaç duymayan bağımsız ve “wora” mantığı bulunmaktadır. Wora, “Write Once Run Anywhere” kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve bir kere kodlama yap (veya yaz) ve her yerde kullan mantığıdır. Kısacası “Bir kere yaz her yerde çalıştır.”
Java dili ile yazılan programlar doğrudan anlaşılır bir koda dönüştürülemez ve mutlaka bayt koduna derlenmesi gerekmektedir. Yani .class dosyasına dönüşmesi gerekmektedir. İşte bunu JVM (Java Sanal Makinesi) ile sağlanır. Bundan dolayı yazılan program derlendiğinde herhangi bir yerde çalıştırmak üzere bayt kodu dosyası oluşturulur ve Wora mantığıyla her yerde kullanılır.
Java Nerelerde Kullanılıyor?
Java hayatımızın birçok yerinde doğrudan veya alt yapıda kullanıldığını görebiliriz. Örnek olarak Türkiye’ de kullanılan e-devlet uygulamasından tutun, birçok web sitelerinin alt yapısında kullanılan JavaScript kodlamalar ile yapılan çeşitli giriş veya animasyon vb. yapılar. Web sitelerine örnek olarak Google, Youtube, Facebook, Twitter gibi dünya devlerini verebiliriz. Java programlama dili daha birçok yerde veya uygulamalarda kullanılmaktadır.
Java’nın Avantajları Nelerdir?
Java’nın avantajları bu dilin neden popüler ve en çok tercih edilen dillerin ilk sırasında olduğunun kanıtı olarak düşünebiliriz. Alternatif olarak piyasada bulunan nesne tabanlı programlama dillerine göre biraz daha basit sözdizimine sahip olması ilk avantajı olabilir.
- Güvenli bir programlama dilidir. Bilgisayarınıza kurduğunuz andan itibaren sorunsuz ve güvenli bir şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
- Wora mantığından dolayı her platformda sorunsuz çalıştırılabilir olması.
- Yapısal olarak dinamiktir ve yorumlanabilir niteliktedir.
- Donanımdan bağımsızdır ve illaki bir işletim sistemine ya da bir makineye bağlı olarak çalışması gerekmez.
- Çok kullanıcılı sistemlerde uyumlu olması.
- Nesne tabanlıdır. C++ dilinin özelliklerinden yararlanmaktadır.
Java için kullanılan IDE’ler Nelerdir?
Bir yazılım geliştirirken IDE kolaylıkla kod yazabilmemize olanak sağlayan geliştiriciye ilgili framework ya da ilgili kodlama yapısı konusunda yardımcı olan programlardır. IDE kullanmadan program geliştirmek mümkün olmakla birlikte yazılımcılar tarafından tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü binlerce satır kodları yazmak için pratik ve hızlı olmak için IDE kullanılmaktadır.
Java için en çok tercih edilen IDE’ler;
- Intellij Idea
- Eclipse
- Net Beans’dir.
Genellikle yazılım IDE uygulaması olarak “IntelliJ IDEA” kullanılmaktadır. Daha sonrasında ise IBM firmasının geliştirdiği “Eclipse” yaygındır. Birçok programlama dilinde yazanlar Microsoft un çıkardığı “Visual Studio” IDE uygulamasını kullanmaktadırlar. IDE seçimi tamamen alışkanlık ve tercih meselesidir.
Tüm bu IDE uygulamalarının kurulumları ile ilgili olarak İnternet üzerinden birçok kaynağa videolu ve makale şeklinde ulaşabilirsiniz.
Herhangi bir hata veya sormak istediğiniz bir soru olursa iletişim bölümlerinden iletişime geçebilirsiniz.
Java hakkında daha fazla bilgi almak için https://java.com/tr/about/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...