Çöken Windowsu Kurtarmak

Çöken Windowsu Kurtarmak

Sevgili Arkadaşlar;

Windows İşletim Sisteminiz çökmüş ise genelde yapılan işlem formatlamaktır. Diğer bir seçenek ise Ghost, Acronis gibi programlar ile daha önceden aldığınız yedeği geri yüklemektir. Ben sizlere çöken windowsu kurtarabilme ihtimalinize yardımcı olacak birkaç komut belirtmek istedim. Bunlar;


CHKDSK: sürücüyü denetler ve gerekiyorsa sürücüyü onarır veya kurtarır. Komut bozuk kesimleri de işaretler ve okunabilir bilgileri kurtarır. “chkdsk /r” komutu ile bozuk kesimleri bulup okunabilir veriyi kurtarabilirsiniz.
FIXBOOT: sistem bölümüne yeni Windows önyükleme kesimi kodunu yazmak için kullanılır. Bu komut Windows önyükleme kesimindeki hatayı düzeltir; varsayılan sistem önyükleme bölümüne yazma ayarını geçersiz kılar. Fixboot komutu yalnızca x86 tabanlı bilgisayarlarda desteklenir.Sürücü harfi ile birlikte kullanılır.
Örnek: fixboot C:
FIXMBR: önyükleme bölümü MBR'sini onarmak için kullanılır. Bu komutu, bir virüs MBR'ye zarar vermişse ve Windows başlayamıyorsa kullanın. Fixmbr komutu yalnızca x86 tabanlı bilgisayarlarda desteklenir. Fixboot gibi sürücü harfi ile birlikte kullanılır.
Örnek: fixmbr C:
FORMAT: diski biçimlendirir, içerisindeki veriyi siler. “/Q” eklenirse hızlı format atılır. “/FS:” uzantısı ile dosya sistemi FAT, FAT32, NTFS gibi bir seçilebilir.
Örnek: format C: /Q /FS:NTFS 
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: