Güvenli İnternet Hizmeti'nde Engellenen Web Sitelerini Öğrenin

Güvenli İnternet Hizmeti'nde Engellenen Web Sitelerini Öğrenin


Sevgili Arkadaşlar;


22 Kasım'da devreye alınan, aileleri ve çocukları internetteki uygunsuz içeriklerden ve zararlı sitelerden korumak için geliştirilmiş ama bazı internet kullanıcıları için de 'sansür' olarak değerlendirilen Güvenli İnternet Hizmeti'ne bir hafta içinde 50 bine yakın başvuru gerçekleştirilmiş. Size bu sistemde hangi sitelerin engellenmiş olduğunu ve hangilerinin aile ya da çocuk profilinde görünmediğini nasıl öğreneceğinizden bahsedeceğiz.

Daha önceden Güvenli İnternet Hizmeti'ni nasıl başlatacağınızı adım adım anlatmıştık. Türkiye'de yeni başlatılan ama kullanımı zorunlu olmayan Güvenli İnternet Hizmeti'nde doğal olarak katalog suçları kapsamına giren ve önceden belirlenmiş anahtar kelimelere takılmış bütün siteler engellenmektedir. Fakat bazı siteler sadece "Çocuk Profili"nde engelli iken, "Aile Profil"inde serbest olabiliyor. Ya da her ikisinde birden yasaklanabiliyor. İşte tüm bunları resmi kaynaktan öğrenmenin bir yolu var.

http://www.guvenlinet.org/tr/domain_sorgula.html adresine gittiğinizde karşınıza gelen sayfada (alttaki resim) "Alan Adı" bölümüne yasaklanıp yasaklanmadığını merak ettiğiniz sitenin adresini yazıyorsunuz. Hemen alttaki "Güvenlik Kodu" kısmından sağda gördüğünüz karakterleri de olduğu gibi yazdıktan sonra "Sorgula" düğmesine basıyorsunuz:


Çıkan sonuçlarda sorgulattığınız web adresinin (örneğin, üstteki denemede "e-siber.com") hem "Aile" hem de "Çocuk" profillerinde yasaklı olup olmadığını öğrenbiliyorsunuz.

Ayrıca çıkan sonuçlara göre ilgili site hakkında kendi kişisel görüşünüzü hemen altta çıkan "Sizce bu alan adının profili nasıl olmalı?" sorusuna cevap olarak:

       Aile ve Çocuk Profillerinde ERİŞİLSİN
       Aile Profilinde ERİŞİLSİN
       Aile ve Çocuk Profillerinde ERİŞİLMESİN

seçeneklerinden istediğinizi işaretleyerek değerlendirilmesi için BTK'ya iletebiliyorsunuz.

Adres: http://www.guvenlinet.org/tr/domain_sorgula.html

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: