Windows 32 bit ile Windows 64 bit arasındaki Farklar Nelerdir?

Windows 32 bit ile Windows 64 bit arasındaki Farklar Nelerdir?

Sevgili Arkadaşlar;

Günümüzde bilgisayar kullanıcılarının farkına varmadaıkları veya merak ettiği konulardan biri 32 bit ve 64 bit nedir olmuştur. Bende basit cümlelerle sizlere Windows’un 32-bit ve 64-bit sürümleri arasında ne gibi farklar olduğunu açıklamaya çalışacağım. İlk önce belirtmek gerekir ki, örneğin bir oyun sadece 64-bit sürümlerde kullanılabilecek şekilde yazılabiliyor. Bu oyunları 32-bit işletim sisteminizde açmanız mümkün olmuyor. Yine bazı programlarda aynı şekilde karşılaşabiliyorsunuz. Bütün programları 64-bit sistemle açmak mümkünken 32-bit işletim sistemiyle her programı açamıyorsunuz. İlk ve temel fark bu.

İşletim sisteminin 32 ve 64 şeklinde ikiye ayrılması, işlemci kullanımından kaynaklanıyor. 64 bit sürüm daha hızlı işlem yapar. Elbette daha fazla RAM bellek kullanır. RAM sorunu olmayan bilgisayarların 64 bit kullanması tavsiye edilir. Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Öğrenmek için yapmanız gereken "Bilgisayarım" kısmına sağ tıklatarak "Özellikler" satırına tıklamak. Bu kısımda hangi sürüm işletim sistemini kullandığınız yazıyor.

Hangisini tavsiye edersiniz derseniz. RAM miktarınız 4 GB ve üzeriyse 64 bit işletim sistemi kullanmalısınız. Bunun yanında işlemcinizin de uyumlu olması çok önemli. Bunun en önemli nedeni 64-bit işletim sisteminin yüksek miktarda RAM'i daha etkin kullanabilmesidir. RAM boşta durmaz bilgisayarın işlemleri için kullanılır. Bilgisayar daha etkin ve hızlı çalışır.

32-bit ile 64 bit arasındaki sürücü farkları. İki tür işletim sisteminde bir diğer farklılık ise sürücülerdir. 64- bit işletim sistemi için kendisine uygun sürücüler kurmalısınız. 32 bit için başka sürücüler kurmalısınız. Bu işlem içinde hangi marka kullanıyorsanız onun web sitesinden modeline göre gerekli sürücüleri indirmek ve kurmaktır. Diğer bir yöntem ise sizin yerinize bunu yapabilecek Slimdrivers gibi programlar kurmaktır.

Uygulamalarda farklılıklar: 32-bit uygulamaları 64 bir işletim sistemi çalıştırabilir. Ama işlemin tam tersi gerçekleşmez. 64-Bit için yazılmış bir uygulama kesinlikle 32 bit işletim sisteminde çalışmayacaktır. Bu nedenle uygulama indirirken dikkatli olun. Çoğunlukla Windows indireceği sürümü kendine uygun seçer. Uygulama çalışmayacak ve hata verecektir. Genel olarak bu şekilde bilgiler size yetecektir. Daha ayrıntılı bilgi için İnternet'ten araştırma yapabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: