Algoritma Kavramı ve Anlamı

Algoritma Kavramı ve Anlamı

Sevgili Arkadaşlar;
Bu yazımızda sizlere algoritmanın ne olduğu ve kısa örneklerle anlatmaya çalışacağım.

Tüm dünyanın hem fikir olduğu konulardan birisi de öğrencilere programlama eğitiminin verilmesidir. Tartışılan konu ise kaç yaşından itibaren verilmesi gerektiğidir. Bir çok ülke ana sınıfından itibaren öğrencilere programlama eğitimini vermeye başladı bile. Bu eğitimin öğrencilere verilmesinin amacı, ileride öğrencilerin bilgisayar mühendisi olmaları değil, hayatlarında karşılaşacakları problemleri etkin bir şekilde çözmeleri ve düşünce dünyalarının gelişmesidir. Bu kapsamda ortaokullarda bilişim teknolojileri ve yazılım dersi zorunlu olmuş ve ilkokulda seçmeli kodlama dersi müfredatı eklenmiştir. Öğrenciler oyun oynar gibi programlama ve algoritma kavramını öğrenmektedirler. 
İlk önce Algoritma Nedir? sorusuna örnekle anlamaya çalışalım.
Kısaca Algoritma bir problemin adım adım çözülme sürecidir. Bilgisayarı programlarken, algoritmaları kullanırız.

Yukarıdaki örnekte bir lamba çalışmadığında uygulanacak algoritma verilmiştir.
Problemimiz lambanın çalışmaması.
İkinci adımda lambanın fişinin takılı olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Fişin takılı olup olmamasına göre adım yönümüz değişiyor.
Eğer fiş takılı değilse, fişi takıyoruz lamba çalışıyor ve problemimiz çözülüyor.
Eğer takılı ise bir sonraki adıma geçiyoruz.
Ampul patlak mı?
Eğer patlaksa değiştiriyoruz ve problemimiz çözülüyor.
Eğer patlak değilse yeni bir lamba al adımına geçiyoruz. Yeni bir lamba alıp problemimizi çözüyoruz
Gördüğünüz gibi algoritma bir problemin çözümünün basamaklara ayrılması ve basamak basamak ilerleyerek problemin çözülmesidir.

Bilgisayar programları da bir soruna çözüm bulmak veya ihtiyacımız olan işlemleri gerçekleştirmek için yazılır. Bilgisayarda da programlar adım adım yazılır. Programlar yazılırken, algoritmalar kullanılır. Önce çözülecek problemin veya yapılacak işin algoritması yazılır. İşte daha sonra bu algoritma ışığında program veya programlar yazılır.
Aşağıda Algoritma hakkında derslerde kullanabileceğiniz notlar bulunmaktadır. İsteyen bu linke tıklayarak bakabilir veya Download edebilir.

İsterseniz başka bir örnek ile daha kolay ve zevkli bir şekilde anlatmaya çalışayım. Bunu da code.org sitesi üzerinden anlatacağım. İlk önce Code.org sitesi hakkında kısaca bilgi vereyim.

Code.org programlama eğitiminin öğrencilere küçük yaşlardan itibaren öğretilmesi gerektiğini savunan kişiler tarafından geliştirilmiş bir İnternet sitesidir. Bu sitede öğrenciler oyun oynayarak algoritma ve programlama mantığını öğrenirler. Okuma yazma bilmeyen öğrenciden tutun, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin seviyelerine uygun etkinlikler bulunmaktadır. Son yıllarda bilişim teknolojileri ve yazılım derslerinde programlama eğitimine başlangıç için sıkça kullanılmaktadır.
Code.org İnternet sitesinde çok keyifli etkinlikler ile 7’den 70’e herkes büyük bir keyifle programlama öğrenebilir. Kendi flappy bird oyununuzu kodlayabilir ya da angry birds’e kötü domuzcuğu uzaklaştırmasına yardımcı olabilirsiniz.
Aşağıdaki videoda code.org sitesi hakkında kısa bir eğitim anlatımı bulunmaktadır.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: