Kodlama (Programlama) için İnternet Kaynakları

Kodlama (Programlama) için İnternet Kaynakları

Sevgili Arkadaşlar;


Bu yazımda kodlamaya meraklı arkadaşlarımıza, “Kodlamayı İnternet üzerinden ücretli/ücretsiz nasıl öğrenebiliriz?” konusunda bildiğim kadarı ile bilgi paylaşmak istedim. Kodlamanın temelini öğretebilecek bu siteler, size başlangıç seviyesinden orta seviyeye kadar arkadaşlık edecektir diye düşünüyorum.  

Code.org (İngilizce)
Amerika'da okullarda programlama eğitimi verilmesini sağlamak ve bireyleri bu yönde teşvik etmeye yönelik hazırlanmış kar amacı gütmeyen bir proje.
Gerçekten de toplu taşımaya biniş sistemlerimizden, spor programlarına (Piero) kadar yaşamımızın her yerine yerleşen yazılımlara bağımlılığımız gün geçtikçe artıyor. Bu yüzden geleceği de şekillendirecek en büyük etkenlerden birinin yazılımlar olduğunu iddia eden isimleri bir araya getiren Code.org ayrıca Codeacademy projesi ile İnternet üzerinden basit programlama eğitimi de veriyor.

Codeacademy
Bugüne kadar topladığı 10 milyon doların üzerinde yatırım ile dikkat çeken Codeacademy’nin  yatırımcıları arasında Union Square Ventures, Index Ventures, O’Reilly ve CrunchFund gibi isimler yer  alıyor. Ayrıca belirtmek gerekirse Codeacademy bir Y-Combinator şirketi. Code Academy üzerinde PHP, Python, jQuery, temel web teknolojileri, Ruby ve API geliştirmeleri gibi konularda eğitimler almanız mümkün. Diğer yandan Codeacademy üzerinde diğer birçok benzer platformda olduğu gibi rozet ve puanlama sistemi de bulunuyor. Codeacademy Labs üzerinde ise bilgisayarınızda herhangi bir kuruluma gerek kalmadan Ruby, Python ve JavaScript dilleri için denemeler yapmanız mümkün.

Udemy
İçeriğinden bahsedecek olursam; Kurs kategorilerinde Teknoloji, Sağlık, Matematik gibi alanlar var. Biz işin teknoloji kısmıyla ilgileneceğiz. Teknoloji kısmında IOS ile Programlama, HTML, E-Ticaret Sitesi hazırlama, SAAS Prensipleri ve Visual Studio gibi Türkçe dersler bulunmaktadır.

Çizgi Tagem
Uzaktan eğitim platformu Bilişim ve Elektronik alanında 1,400 saatten fazla video ve görsel eğitim, 90,000 sayfadan fazla teknik ve teknolojik doküman içerir. Tamamen ücretsiz olan Çizgi Tagem platformu içerikleri istenildiğinde DVD’ler halinde satın alınabilir.  Çizgi Tagem’in hazırladığı tüm eğitimler, videolar, sunumlar ve teknik/teknolojik dokümanlar istenildiği gibi kopyalanabilir, dağıtılabilir veya internet ortamında paylaşılabilir.

Yaz Geliştir
Türkiye'de yazılım geliştirme alanında çalışan veya bu alanda kendini geliştirmek, tartışmak ve bilgilerini paylaşmak isteyenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir oluşumdur.

Code Scholl (İngilizce)
İçerisinde şu an için Ruby, JavaScript, HTML/CSS ve iOS alanında eğitimler bulunan Code School, learn  by doing/deneyerek öğren sloganıyla dikkat çekiyor. Şirket programlamanın kitap okuyarak  öğrenilmeyeceğini düşünüyor; eğlenceli ve içerisinde bir takım oyunlaştırma öğeleri bulunan eğitimleri ile de bu duruma çözüm üretmeye çalışıyor. Ayrıca Code School bünyesinde Unix ve Git gibi temel konularda da eğitimlere rastlamak mümkün.

Pluralsight(İngilizce)
Free kullanımı var fakat dreamspark hesabınız varsa ücretsiz kullanabileceğiniz bir sitedir.

Code Babes : 

Turkcell-Geleceği Yazanlar
Mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız tavsiye edebileceğim bir site. Android, IOS ve Windows Phone işletim sistemleri için uygulama yazıp markette yayınlayabilirsiniz.

Treehouse
Orlando/Florida merkezli Treehouse, online programlama eğitimi veren platformlar arasında en çok  dikkat çekenlerden biri konumunda. Platform üzerinde mobil (Android ve iOS) ve web teknolojileri  (MySQL, Ruby on Rails, PHP, HTML/CSS ve JavaScript gibi) üzerine çok sayıda eğitim bulunuyor. Treehouse’da aylık 25 ve 49 dolar karşılığında olmak üzere 2 farklı üyelik tipine sahip. Ama HTML ve Ruby on Rails gibi konularda ücretsiz dersler almanız da mümkün.

Thinkful

Thinkful da ücretli. Onu ücretli kılan en büyük özellik ise kod yazmayı canlı canlı bir öğretmenden öğrenmeniz. Sitedeki öğretmenlerle birlikte tam veya yarı zamanlı canlı yayınlara katılıp, ders çalışabiliyorsunuz. Öğretmenin ve konunun kriterlerine göre fiyat farkı da oluşabiliyor.

PeepCode
5 ders için 55, 10 ders için 99 ve sınırsız üyelik için de 199 dolar ödediğiniz PeepCode’da Ruby on  Rails’dan Node’a, Node’dan JavaScript’e çok sayıda eğitime rastlamak mümkün. PeepCode ilk bakışta  benzerlerine göre biraz daha ileri seviyeden başlamak isteyen öğrencilere hitap ediyor gibi duruyor. Platformun avantajlarından biri de sınırsız üyelik tipine sahip kullanıcıları için sunduğu mobil uygulamalar.

Bloc
Palo Alto/California merkezli Bloc, benzerlerinden farklı olarak 12 haftalık bir eğitim programı için  öğrencileriden 4 bin 993 dolar talep ediyor. Birebir eğitim ve ömür boyu erişim avantajlarını sunan Bloc,  eğitim programı içinde Git, veri tabanları ve server yönetimi gibi çok sayıda farklı alana değiniyor.

Açık Akademi
Microsoft’un online uygulama geliştirme okulu projesi açık akademide üç farklı eğitim seviyesi      bulunuyor. Uygulama geliştirmeye başlamak isteyenler ve profesyonel anlamda uygulama geliştiren    profesyoneller faydalanabiliyor. Yazılım dünyasının ihtiyaç duyduğu pek çok farklı kademeden iş gücünün oluşturulmasına katkı sağlayacak olan Açık Akademi katılımcılarına kendilerini  geliştirebilecekleri bir fırsat penceresi sunuyor.

Vidobu
2010 yılında kurulan online eğitim platformu 2013 yılında mynet tarafından satın alındı. Şuan  24000’den fazla üye ve 174 eğitim seti bulunuyor. Çeşitli kategorilerde eğitimler veriyor.  Vidobu aylık ya da yıllık üye olarak eğitimlerden yaralanabilir eğitimleri çalışma dosyalarını  indirebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz.

Öğretiyor.com
Eskişehir merkezli girişimlerden olan ve 2012 yılında kurulan öğretiyor.com hem ders alabileceğiniz hemde derslerinizi satabileceğiniz bir online eğitim platformu. Platformda android,  flash, PHP ve  Css eğitimleri bulabilirsiniz.

Sanalkurs.net

Belkide en eski platformlardan birtanesi. Platformun toplam üye sayısı 240.393, toplam ders sayısı ise 6.439. After effect, flash, html gibi eğitimler bulabilirsiniz. Sanalkurs  2002’den bu yana yazılım, tasarım ve donanım üzerine ücretsiz eğitimlerine – derslere devam ediyor. Ayrıca her ay dergi yayınlıyor. IOS için buraya, android dergi uygulaması için buraya tıklayıp indirebilirsiniz.

EdX
MIT, Harvard, Berkeley gibi üniversitelerin derslerine girebilir eğitiminizi daha üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Edx, MIT ve Harvard tarafından yönetilen bir eğitim platformu. Prensip olarak kar amacı gütmeyen, açık kaynak bu sitede MIT, Harvard, Washington, Berkeley gibi okulların dersleri bulunuyor. Bu derslerin başlama zamanlarını takip edip katılabilir, doğrulama imkânı bulunan, bedava “Honor Code” denilen sertifikanızı edinebilirsiniz. Finanstan Bilgisayar Bilimleri, işletmeden gıda ve beslenmeye kadar çok farklı alanlarda eğitimlere katılabilirsiniz.

Sitepoint

Nerden baksanız bütün konuları parça parça kullanıcılara sunan ücretli bir sistem: SitePoint. Hatta önemli bir not geçmek gerekirse HTML & CSS, Ruby, Java, PHP ve bir çok yazılım dilinde ücretsiz dersler de yok değil.

Platzi
Kodlama konusunda deneyimli kişiler ücretli eğitim veriyor. Node.js ve Sails.jg ile web app. yazılımlarının nasıl yapıldığını öğreniyorsunuz. Hatta kurslardan sonra yapabilirsiniz bile diyebilirim. Çünkü çoğunluk belirttiğim gibi baya deneyimli kişiler.


Udacity
Android ve iOs uygulamaları geliştirmek istiyorsanız Udacity doğru adres. Temel seviyeden başlayıp, detaylı olarak anlatıma uzanan sitede ilk hafta ücretsiz eğitim alabiliyorsunuz. Diğer haftalarda Udacity sizden ücret talep edecektir.

Scratch

MIT Media Lab tarafından 2003’de geliştirilen Scratch, çocuklara bilgisayar programlamanın mantığını öğreten en çok kullanılan programlardan biri. Scratch ile animasyonlar,hikayeler,çizgi filmler, oyunlar yaratabilirsiniz. Ve bunları herkesle paylaşabilirsiniz. Üye olup bilgisayarınızdan giriş yapabilir
ya da mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz. 5-7 arası için de daha basit bir uygulaması yer alıyor. www.scratchjr.org. Ayrıca www.scratch.eba.gov.tr üzerinden de program hakkında bilgi alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Code.org
Code.org Bill Gates,Mark Zuckerberg gibi isimlerin de destekçisi olduğu kar amacı gütmeyen bir organizasyon. 7 yaş üzeri çocukların bilgisayar programlamaya başlaması için geliştirildi.
”Her okuldaki her çocuğun bilgisayar bilimlerini öğrenmek için fırsatı olmalıdır.” sloganıyla yola çıkıyor. Okullarda öğretmenler tarafından da kullanılabiliyor. Çok basit adımlarla başlanılan dersler de giderek seviye artıyor.

CodeCombat
CodeCombat çevrim içi programlamayı öğrenebileceğiniz bir oyun. Oyuna giriş yaptığınızda hangi programlama dilini öğrenmek istediğinizi belirliyorsunuz ve oyuna başlıyorsunuz.
Yazdığınız kodlarla ilerleyen oyunda sağda kod yazmanız için bir alan bulunuyor ve size önerilerde de bulunuyor. Kendiniz oynayabileceğiniz gibi çevrimiçi çoklu oynama seçeneği de bulunuyor. Arkadaşlarınızı da bu oyuna dahil edebilirsiniz! Eğlenerek öğreneceğiniz sitelerden bir tanesi.

Tynker
Çevrimiçi dersler, alıştırmalar, seviyelere göre dersler sunuyor. İnteraktif öğrenme modülleriyle çocuklar rozetler kazanıyor ve ilerliyorlar. Kendi oyunlarını oluşturabiliyorlar.

Lightbot

4-8 yaş için de seçeneği bulunan programda çocuklar bir karakter aracılığı ile yönlendirmeler yapıyor, bulmacaları çözerek ilerliyorlar. Karakteri verilen görevler doğrultusunda ilerleten çocuklar sağ sol ileri geri komutlarını kullanarak istenilen hedefe ulaşmaya çalışıyorlar.

TechRocket

Tech Rocket çevrimiçi öğrenme platformlardan bir tanesi olarak yer alıyor. Çocuk ve gençlere yönelik kod yazma,oyun tasarlama,grafik tasarım gibi ders içerikleri bulunuyor. Ücretli olarak sunulan derslere üye olarak ulaşabilirsiniz.

All Can Code
Programlayı çocuklara yönelik bir macera oyunu ile anlatan program.Çocuklar kendileri için geliştirilen bu oyunu oynarken hem programlamanın mantığını öğreniyor hem de eğlenceli vakit geçiriyor. Mobil uygulamaları da bulunuyor.

CodeAcademy
JavaScript,HTML,PHP, Ruby, Python gibi dilleri öğrenebileceğiniz dersler bulunuyor. Üye olup giriş yaptığınızda bu dersler belirli bir eğitim müfredatıyla karşınıza çıkıyor. Bu müfredata göre sırayla konuları tamamlıyorsunuz. Yazağınız tüm kodları eğitim içerisinde yazıyorsunuz ve hatalarını görebiliyorsunuz, sorularınızı sorabiliyorsunuz.

Coursera

Standford Üniversitesi profesörleri tarafından geliştirildi.Bir çok üniversite ve eğitim kuruluşu ile ortaklığı olan herkesin erişimine açık internet üzerinden dersler sunuyor. CourSera’da bilgisayar programlama ile ilgili derslere katılabilir, sertifika alabilirsiniz. Kendi ders programınızı yapmanıza da imkan sunuyor.

Blockly
Google’ın görsel olarak program geliştirilmesini sağlayan kütüphanesi Scratch arayüzüne benzeyen bir yapısı bulunmaktadır.

Khan Academy
”Herkese,her yerde,dünya standartlarında,bedelsiz eğitim!” Khan Academy’nin amacını kısaca kendilerini tanımladıkları gibi anlatabiliriz. Bilgisayar programlama öğrenmek isteyenler için de bir çok dersin bulunduğu akademiye siz de hiç bir ücret ödemeden katılabilirsiniz. Derslere ulaşabilmeleri için işitme engellilere yönelik video izleme seçenekleri bulunuyor.

Tüm bu saydığımız eğitim platformlarına ek olarak Udemy, lynda.com, Coursera, Udacity, Khan Academy gibi yalnızca programlama alanında eğitimler sunmasa da içerisinde programlama ve bilgisayar bilimleri konularında oldukça değerli eğitimler bulunduran siteleri de kuşkusuz unutmamak gerekiyor.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: