Öğretmenlerin Google Form Kullanımına Örnek

Öğretmenlerin Google Form Kullanımına Örnek

Merhaba Arkadaşlar;
Bu yazımda sizlere bir öğretmen olarak Google Forms kullanımının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağım. bu anlatımı danışmanı olduğumuz sınıflarımızın Çokulu Zeka haritalarını Google Forms ile çıkarıp nasıl kullanabileceğimize dair bir örnekle açıklamak istedim.
Çoklu Zeka Kuramını anlatmayacağım. Ama kısaca değineyim. Çoklu Zeka kuramı 7 değişik zeka çeşidi olduğunu ve her insanın bu zeka çeşitlerine göre öğrendiğini kabul görmektedir. Bu zeka çeşitleri Dil Zekâsı, Mantıksal-Matenıatiksel Zekâ, Uzamsal Zekâ, Bedensel-Kinestetik Zekâ, Müzikal-Ritmik Zekâ, Sosyal Zekâ, Öze Dönük Zekâ olarak sıralanmaktadır.
Kısaca Çoklu Zeka Kuramı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra gelelim Google Forms ile neler yapabileceğimize. Burada yapacağımız adımları tıpkı bir senaryo yazarı gibi sistematik ve mantıksal düzen içinde planlamamız işimizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Bu sonuçların neticesinde sınıfımızın “çoklu zeka haritasını” çıkardıktan sonra, Fen Bilgisi Zümresi ile paylaşıp kullanılacak olan İstasyon Tekniğindeki etkinliklerin belirlenmesini kolaylaştırabilir, Türkçe zümresi öğretmenlerimizin derslerine girdiklerinde verecekleri örnekleri sınıfın çoklu zeka profiline göre seçebilir, öğrencilere ödevler verip üretkenliklerini zorlayabilirsiniz.
Gelelim nasıl yapılacağını anlatmaya. Sırası ile aşağıdaki adımları takip ediniz. 

  • http://goo.gl/SGvNMt adresinden MEB’in açık erişimde bulunan Çoklu Zeka Envanterini indiriyoruz. Daha sonra ise Google Drive’a girip, Yeni-Diğer-Google Formlar’a tıklayarak yeni formumuzu oluşturuyoruz. (Resim 1)
  • Formumuza isim verdikten sonra soru başlığı kısmına “Sınıfınız” ve öğrencilerinizin sınıflarını seçmeleri için “listeden seç” kutucuğuna tıklayıp uygulayacağınız sınıf isimlerini girmeniz yeterlidir. (Resim 2)
  • Aşağıda bulunan mavi kutucuk içiresinde ki “öğe ekle” butonuna tıklayarak soru başlığı kısmına “İsminiz” ve öğrencilerimizin isimlerini yazmaları için, “metin” kutucuğunu tıklamanız yeterlidir. (Resim 3)
  • Şimdi ise, en karmaşık görünen kısıma geldik. “Öğe ekle” kutucuğuna tıklayarak yeni öğemizi ekleyelim ve soru başlığı kısmına envanterimizdeki ilk zeka alanı olan “ SÖZEL/DİLSEL ZEKA” yazdıktan sonra “soru türü” kısmından “Izgara” yı seçelim. (Resim 4)
  • Daha önce http://goo.gl/SGvNMt uzantıdan indirdiğimiz ve incelediğinizi umduğum bu envanteri “çoklu likert” tipi anket olarak girmek, aslında Google Forms ile çok kolay. Hemen indirdiğimiz dosyayı açıyor ve “Sözel/Dilsel Zeka” sorularının olduğu kısımda ki bütün soruları kopyalayıp “1. Satır Etiketi” kısmına kopyalıyoruz. (Resim 5)
  • Envanterimizde yer alan “0.1.2.3.4” puanları için, “1. Sütun Etiketi” kutucuğuna sırayla istenilen değerleri yazıyoruz. Daha sonra “Tamamlandı” yazan mavi kutucuğumuza tıklamadan önce “her satır için ayrı bir yanıt gerekir” kısmını onaylamayı unutmuyoruz. (Resim 6)
  • Bütün bu adımları yaptıktan sonra nihayet ölçeğimizin ilk kısmı hazır. Aynı adımları takip ederek diğer zeka alanlarınıda ekleyerek formumuzu tamamlıyoruz. (Resim 7)
  • Formumuzu öğrencilerimiz cevapladıktan sonra, indirdiğimiz envanterde ki yönergeyi takip ederek cevaplarımızı basit bir kaç exell formülü ile toplayıp, tablolarımızı oluşturabiliriz.
 

 

 

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: