Eğitimde Kaliteyi Arttırmak için Neler Yapılabilir-2

Eğitimde Kaliteyi Arttırmak için Neler Yapılabilir-2

Eğitimde Kaliteyi Arttırmak

Daha önceki yazımızda eğitimde kaliteyi arttırmak için neler yapılabilir-1 olarak yazmıştık. Kaldığımız yerden devam edelim.  

Bilgilerin Kalıcılığı için soru Çözümleri Yapılmalı

Öğrencimizin konu eksikliğinin kalmadığını ve anlatılanları tam kavradığını kabul edersek yapması gereken ise konu hakkında farklı soru tiplerinde bol bol soru çözmelidir. “Konuyu çok iyi anladım. Neden soru çözmeliyim” sorusu aklımıza gelebilir. Bu soruya cevap olarak ne kadar farklı tiplerde soru çözersek konunun aklımızda kalması daha kolay olur. Ayrıca deneme ve sınavlarda karşımıza çıkacak olan sorular ile ilgili daha önceden çok antrenman yaptığımız için sınav ve denemelerde zorlanmayız. (Ne kadar çok antrenman, o kadar kolay rekor kırma olasılığımız yüksek olur.)

Öğrenciye Başarı Basamakları Belirleme


Öğrencimizin başardıkça çalışma aşkını ve şevkini arttırmak için çeşitli kriterler veya basamaklar belirlenmelidir. Bu kriterleri belirlerken öğrencinin yapıp yapamayacağı durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin öğrencimiz ortalama günlük soru olarak 50 soru çözebiliyorsa biz kriter olarak günlük 100-150 soru yapmamalıyız. Onun yerine ilk hafta 50 soru ama devamlı, daha sonraki hafta 60-65 soru kriteri belirlemeli ve istikrarlı olarak yapmasını sağlamalıyız. Aksi takdirde başarı kriterlerimiz ters tepebilir.
Her öğrencinin ilerideki hayatına yönelik hedefleri olmasına ve amaçlarını belirlemesine yardımcı olacak kriterler belirlemesine yardımcı olmak gerekir.

Öğrenciye Verimli Ders Çalışma Yöntemlerinin öğretilmesi

Öğrenci ders çalışma yöntemlerini bilmiyor ise ilk öncelikle “Verimli ders çalışma tekniklerini” öğretmeliyiz.
  • Sayısal veya sözel derslerin konu tekrarı nasıl yapılır.
  • Branş branş soru çözümü nasıl yapılır.
  • Derse karşı konsantrasyon nasıl sağlanır.
ve benzeri yöntemler iyice anlaması sağlanmalıdır. 

Öğrencilerin Başarı Durumu Takip edilmeli

Öğrencinin başarı durumu öğretmeni ve aileler tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Başarısız olduğu konular hakkında öğrenci ile konu tekrarları, soru çözümleri hakkında konuşulmalıdır. Böylece yaptığı yanlışları kısa sürede kesin ve net olarak çözüm ulaştırılabilir.

Öğrencinin Sosyal bir yaşamı olması sağlanmalı

Öğrenciler için her şey okul, ders gibi bir anlayış belirlenmemelidir. Öğrencinin okul dışında da sosyal faaliyetler yapabilmesine olanak sağlanmalıdır. Böylelikle öğrencinin kendini tanıması, yeteneklerinin ortaya çıkması, güven duygusunun artması vb. birçok güzelliklerin oluşmasına fayda sağlayacaktır. Özellikle öğrencilerin yeteneğine ve ilgilerine göre sportif ve sosyal faaliyete katılmasını sağlayacak uygulamalara yer verilmelidir) 

Öğrenci ile birlikte kararlar alınmalı

Öğrenci ile ilgili bir karar alınırken mutlaka öğrencilerin fikirleri ve düşünceleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sınıf içerinde alınan kararlar veya belirlenen kurallar birlikte kararlaştırılmalıdır. Bunun yerine sürekli baskıcı tutumda dayatılmamalıdır. Aile olarak öğrenci ile ilgili kararlarda zorla ve baskıcı bir anlayışla değil; öğrencinin uyabileceği ve onun kabul edebileceği kararlar alınmasında fayda vardır. Böylelikle üzerine düşenleri daha kolay ve isteyerek kapacaktır.

Öğrencide isteklendirme için ödüllendirme yapılmalı

Başarılı öğrenciler genellikle ödüllendirilirler. Ödüllendirme öğrencide başarı isteği uyandıran önemli bir faktörlerden biridir. Ödüllendirme en iyisini yaparsan, birinci olursan şeklinde değil de (okullarda genelde olan şeklidir); öğrencinin kendi başarısından bir ileri başarısını elde ettiği zaman olması daha güzel sonuçlar alınmasına meydan verebilir. Çünkü her öğrenci aynı kapasitede ve başarı eşiğinde değildir. Örneğin sınıftaki öğrencileri ödüllendirirken kimisi en çok soru çözen, kimisi en çok kitap okuyan, kimisine en çok derse katılan gibi birçok ödüllendirme sebepleriyle her öğrencinin başarısını arttırmak için ödüller verilebilir. 
Her öğrenci için ödüllendirme yöntemi (hediye) kullanılmamalıdır. Çünkü belli bir zaman sonra sıradanlaşmaya başlar. Bazen bir “Aferim”, herkes tarafından tebrik edilme daha güzel netice verebilir.

Davranış Bozukluğu ve uyum sorunu olan öğrencilerle ilgilenmeli

Davranış bozukluğu veya uyum sorunu yaşayan öğrencilerle öğretmenleri ve aileleri yakından ilgilenmelidir. Bu tür öğrenciler kesinlikle dışlanmamalı, birebir görüşmeler yapılıp sorunun neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Daha sonrasında bu tespite göre çalışmalar yapılmalıdır.

Bir başka eğitim yazımızda görüşmek üzere...

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: