Windows ortamında sesle yazı yazmak

Windows ortamında sesle yazı yazmak

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Windows ortamında  mikrofon kullanılarak sesli nasıl yazı yazıldığını anlatmaya çalışacağız. Bildiğiniz üzere Google'a ait mobil işletim sistemi olan Android yüklü bir tablette veya cep telefonunun klavyesinde hali hazırda bulunan mikrofon simgesine tıklayarak metin yazmak mümkün. Fakat özellikle noktalama işaretleri bakımından Türkçe'yi çok fazla hatta hiç desteklemeyen bu uygulamayı çevremizdeki pek çok kişinin sevmediğini ve fazla kullanmadığını gördük. Elbette bu bakımdan burada tanıtacağımız Google Chrome tarayıcı eklentileri ile bir web sitesinin de aynı şekilde Türkçe noktalama işaretleri konusunda desteğinin bulunmadığını en başta belirtmekte fayda görüyoruz. Ayrıca masaüstü bilgisayarımıza sanal bir Android mobil işletim sistemi kurarak da, mobil üzerinde elde ettiğimiz konuşarak yazı yazma deneyimini yaşayabiliriz. Fakat bu oldukça detaylı, uzun ve meşakkatli olan bu işlemi burada anlatmayacağız.
Bunların yanı sıra, yine yalnızca Google Chrome tarayıcı tarafından 2011 yılı Mart ayında tanıtılan HTML speech input API'si ile bu API'nin şartnamesi doğrultusunda konusarakyaz.com isimli bir web sitesi bulunuyor. (Web Sitesi bir ara çalışıyordu. Şimdiki durumuna bakmak gerekir.)
Diğer eklentilere geçmeden önce aşağıda belirteceğimiz iki bölümdeki eklentilerin yalnızca Google Chrome Web Mağazası'ndan indirelebilen ve yalnızca Google Chrome tarayıcısında çalışan eklentiler olduğunu belirtmeden geçemeyiz.
Ayrıca öncelikle buradan Google Chrome tarayıcısı için Voice Search eklentisini de indirmenizi öneriyoruz. Bir diğer önemli konu ise masaüstü bilgisayarınıza bağlı çalışan bir mikrofonumuzun bulunmasıdır.
Voice Recognition, hem Google Chrome tarayıcısı eklentisi bulunan hem de dictation.io isimli web sitesi olsa da bu web sitesindeki konuşarak yazı yazma uygulaması da yalnızca Google Chrome tarayıcısı ile çalışan Google API'sine dayanan bir sistemdir. Kullanılması oldukça kolay olan bu sisteme ait eklentiyi buradan indirebilirsiniz. Eğer eklentisiz bir şekilde yalnızca web sitesindeki uygulamadan sonuç almak istiyorsanız bu durumda, doğrudan dictation.io web sitesine Chrome tarayıcınız ile gidebilirsiniz. Sistem İngilizce dilinde olmak ile birlikte sayfanın alt bölümünde bulunan seçmeli alandan Türkçe dili seçilebilmektedir. Ardından çizgili bölümün altındaki START DICTATION bağlantısına tıklamalısınız. Mikrofonunuz da bilgisayarınıza bağlı ise, siz konuşun o yazsın. Ardından altta bulunan EXPORT butonuna tıkladığınızda yazdıklarınızı .doc uzantısıyla bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Elbette web tabanlı bu web sitesi daha sonra durur mu bilemiyoruz?
Ücretli olan ve ancak 30 gün ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu Google Chrome eklentisi aslında, Google Chrome'un görme engelliler için oluşturduğu ChromeVox için tasarlanmıştır. ChromeVox, şu anda sanırız yalnızca İngilizce dilini destekliyor.
Read&Write for Google eklentisine gelecek olursak; bu eklenti tam ve doğru şekilde Google Drive'da bulunan ofis dosyalarınız ile çalışmak üzere hazırlanmıştır. Uygulamayı buraya tıklayarak indirmekle başlayınız. Yapmanız gereken Google Drive'da bir ofis dosyasını açtıktan sonra arama çubuğunun en sağına yerleşen simgeden Read&Write for Google eklentisini açmak olmalıdır. Sayfanın üzerinde açılan menüden kulaklık simgesine tıkladığınızda ise, eklenti söylediklerinizi yazı haline getirecektir. Yine bu eklenti sayesinde, metni farklı renkler ile boyayabilirsiniz. Buna ek olarak bazı özellikleri daha bulunmaktadır. Eğer denemelerinizden memnun kalırsanız, eklentiyi tek kullanıcı olarak aylık $8.50 karşılığında kullanabilirsiniz. Eğitim gören öğrenciler için bazı indirimler yapılmıştır. Fiyatlandırmaya buradan ulaşabilirsiniz.
Artık Windows 10 işletim sistemi içerisinde dahil edilmiş bir ses uygulaması var. Fakat ne yazık ki... Türkçe dilinde çalışmıyor ve Türkçe'yi desteklemediği uyarısını veriyor. Ben yine de bu uyarıyı görmek istiyorum diyorsanız, Windows 10'da sol alt barda bulunan büyüteç simgesine tıklayın ve " Windows Speech Recognition " yazın.
Voicedocs Bu sistemde ise mobil cep telefonunuzdan internete bağlı olduğunuzda, bilgisayarınıza da kuracağınız bir uygulama vasıtasıyla kolay bir şekilde söylediğiniz kelimeleri bilgisayarınızda yazdırabiliyor olmanız. Ayrıca web sitesinin Türkçe olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu nedenle geniş ve kapsamlı bilgiye voicedocs.com web sitesinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: