Evden E-Ticaret Yapmak

Evden E-Ticaret Yapmak

Merhaba Arkadaşlar;
Bu yazımızda sizlere home ofis (evden) e-ticaret yapmak isteyenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bu yazı paylaşmak istedim.

Son  bir kaç yıldan beri benim bildiğim kadarıyla oldukça yaygın olan ve ilerleyen zamanda çok daha iyi yerlerde olacak e-ticaret hemen hemen herkes için kullanılabilir bir sistem olmuştur. Bu sistem ile sadece müşteri-tüketici için değil, üretici ve girişimciler için de oldukça avantajları bulunmaktadır.

Anlatımı örnek üzerinden yapalım. Siz bir üretici yada girişimcisiniz. Yani İnternet'ten bir şeyler satmak istiyorsunuz. Elinizde bir ürün olabilir veya üreticilere ulaşabilir ve ürün alabilirsiniz. diye düşünüyoruz. Ancak koşullarınız bir dükkan kiralama , ekstra dükkan için başında durma , elektrik, aidat, POS parası gibi durumlara uygun olmayabilir veya kısıtlı imkanlarınız olabilir. İşte burada e-ticareti bir araç olarak kullanacağız.


Sizlere 2 yöntemden bahsedeceğim.

1. Yöntem : Uygun maliyetle nasıl e-ticaret yapabilirim diyenler için, 
2. Yöntem ise esnaf olarak (itibar, saygınlık, prestijli) e-ticaret yapmak.

İki yöntem için home ofis (evden) kullanacağız. İsteyen dükkanda kiralayabilir. Bana göre gerek yok.

İlk önce bir yasal adrese ihtiyacımız var. Bu adresi iş yeri olarak gösterebileceğimiz için geçerli bir adres olmalıdır. Kendi evimiz veya tanıdığımız birisinin adresi olabilir.

Peki adresi nasıl alacağız ve Bununla ilgili Neler Yapmalıyız. İki alternatifimiz var.

Birinci Alternatif ve benim önereceğim yöntem : Oturduğumuz evde bir odayı kontrat / kira sözleşmesi ile ayrı olarak kiralamak. Evin size ait yada kiralık olması fark etmez. Bir oda için ev sahibine gidip kontrat açmanız ve sanki o odayı ayrıca kiralamış gibi göstermeniz yeterli olacaktır. Hali hazırda oturduğunuz ev olduğu için kağıt üzerinde kira bedelini siz göstereceksiniz. Zaten ödediğiniz kira için ayrı odayı düşük kira göstermeyin. Vergi ayında yüksek kira gideri göstermek işinize yarayacaktır. Bu durumun tek olumsuz tarafı görevli kişiler çat kapı adresi kontrol etmeye gelebilir. Kira bedelini çok aşırı tutmayın ev sahibi daha sonra kira vergisi ödemesin.

İkinci alternatif ise sanal ofis almak veya kiralamak. Zahmetsiz ve prestijlidir. Sekreter, posta adresi, kurumsal telefon( numaranıza aktarmalı) kargo işlemleri gibi ve daha birçok işi adınıza yapılmaktadır. İnternet'te sanal ofis kiralama diye arattığınızda birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. İstediğinizden faydalanabilirsiniz. Ortalama aylık 120 TL gibi başlayan fiyatları ve çok farklı çeşidi bulunuyor. Kısa bir araştırma gerekmektedir.

evet buraya kadar yasal adresimizi aldık ve sıradaki işlem işletmemizi açmak olacaktır. Bunun için;

Birinci yol olarak şahıs firması açmaktır. Bunun için bir muhasebeciye gidip şahıs firması açmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır ve sizi yönlendirecektir. Ortalama 1000-1500 TL masrafı olur ve firmanız 1-2 hafta içerisinde açılır. Şahıs firmasında gelir tutarına göre vergi kesilir. Faturalarda firma sahibinin ismi şirket adı yanında görünür. Örnek​: 'Toptan Gıda Ticaret Zekeriya CANBAL'

İkinci yol ise limited şirketi kurmaktır. Aynı şekilde muhasebecinize gidip limited şirketi kurmak istediğinizi söylediğinizde sizi yönlendirecektir. Ortalama 3000-4000 TL kadar kurulum işlemleri tutacaktır. Vergisi sabittir. Ve faturada şirket adı yazar. Örnek : 'CANBAL Gıda, İnşaat, Eğitim Ticaret LTD ŞTİ.'

Artık bir şirketiniz resmi olarak açmış olduk. Sıra geldi firmamızı İnternet ortama taşımak.
İlk önce e-ticaret yapacağımız bir isim bulmak ve bu isim ile ilgili domain (isim hakkı) almak. Yani com.net.org gibi uzantılara sahip olamalıdır. Birinci tercih com olmalıdır. Ortalama yıllık 8$-10$ (30-35TL) gibi bir ücreti vardır. Daha sonra hosting (alan adı) almamız gerekmektedir. Ortalama yıllık 100-250 TL gibi bir ücrete sahip olabilirsiniz. Unutmayın alacağınız isim alışveriş yapanların aklında kalıcı, kısa ve dikkat çekici olaması önemli kriterlerdir. Eğer imkanınız varsa bulduğunuz isim ile ilgili com, net, org gibi isimleri almanız faydalı olacaktır. Daha sonra ilerleyen yıllarda sıkıntılarla karşılaşmazsınız.

Şimdi E-ticaret sistemini kurmaya geldik.

1. Yöntem : Bu yöntemle her şeyi kendiniz kurmanız ve yapmanız gerekmektedir. Bu işlemleri ben nasıl yapacağım diye korkmanıza gerek yok. Biraz araştırma ve çalışma ile üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Ben denedim oldu diye söylüyorum. Daha önceden aldığımız hosting işimizi görecektir. Bu hosting üzerine ihtiyacımızı karşılayacak düzeyine göre WooCommerce, Opencart, PrestaShop ve Magento gibi toplam 8-9 çeşit hazır içerik scriptlerinden dilediğinizi kurabilirsiniz. Bunların kurulumları ücretsiz olmakla birlikte en uygun olanı OpenCart' tır. Çünkü diğerlerinde daha sonradan eklentiler için ücret ödemeden yapamayabilirsiniz.

2. Yöntem : Yukarıdaki anlattığımız site kurulumlarını ben yapamam, uğraşamam diyenler için e-ticaret işlemlerinin tümünü adınıza yapan hazır sistemi paket şeklinde satan kuran ve ayarlamaları yapan firmalar var. Bunlardan alarak profesyonel görünümlü bir e-ticaret sitesine hızlı ve kolay ulaşabilirsiniz. Ortalama fiyatı 750₺ den başlamaktadır.

En son işlem ise alışveriş yapacaklar nasıl ödeme yapacak sistemlerini ayarlamaktır. Bunun için

Birincisi havale, EFT, paypal, papara, gibi ucretsiz sistemleri kullanabilirsiniz. Bunlar sitenize eklenebilir özellikte olurlar.

İkincisi ise SanalPos, Kapıda ödeme sistemlerini kullanmaktır. SanalPos imkanı sağlayan sitelerden paket satın alabilirsiniz. İnternetten araştırın ve birçok seçenek çıkacaktır. Ayrıca kapıda ödeme için bir kargo firmasına firma belgelerinizle gidip anlaşma yapabilirsiniz.

Genel anlamda home ofis (evden) e-ticaret yapabilirsiniz. Bunun için çok büyük masraflar yapmanıza gerek kalmayabilir. Sadece ve sadece girişimcilik ve cesaret gerekmektedir. 
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: