Facebook'un Cep Telefonu Rehberinizi Sizden İzinsiz Kopyalamasını Engelleyin

Facebook'un Cep Telefonu Rehberinizi Sizden İzinsiz Kopyalamasını Engelleyin

Sevgili Arkadaşlar;


Facebook bir süredir "0.facebook.com" ve mobil Facebook uygulamaları ile mobil kullanıcılara kendi şebekeleri üzerinden ücretsiz/ücretli erişim olanağı sağlıyor. Ayrıca bunun yanında yetenekli olmayan sıradan cep telefonları için bile uygulama geliştiriyor. Tabi bütün bunları yaparken sadece kullanıcı deneyimini artırma hedefi gütmüyor, üstüne mahremiyetin sınırlarını daha da zorlayıcı hareketler yapıyor. Örneğin mobil uygulamalar yoluyla kullanıcıların telefon rehberlerini çektiği bu konudaki son fiyaskosu oldu. Peki Facebook'un telefon rehberinizi izinsiz yürütmesinin önüne nasıl geçersiniz?

Facebook, akıllı telefonlara yüklenen yazılımlarla ve hatta 0.Facebook.com üzerinden bile kullanıcıların telefon rehberlerini onları uyarmadan elde ediyor. Sorunun ortaya çıkmasının ardından bunu her zaman olduğu gibi bir "güvenlik açığı" olarak adlandırma pişkinliğine yapmaktan da çekinmiyor.

Facebook telefon rehberinizi çaktırmadan yürüterek, rehberiniz ve Facebook arkadaş listenizi daha senkronize bir şekilde eşleştirip kullanıcı deneyiminin kalitesini artırmayı hedeflediğini söylüyor! Peki telefon rehberinde olup da, Facebook arkadaş listesinde olmayan kişilerin telefonlarını ve isimlerini ne yapmayı planlıyor? Tabi bu konuda herhangi bir açıklama yok. Küresel bir insan veritabanı olma yolunda hızla ilerleyen Facebook yüzünden siz onu kullanmasanız bile arkadaşlarınızın onu kullanıyor olmasından ötürü Facebook'a şöyle ya da böyle yakalanmanız işten bile değil...

Facebook'un Telefon Rehberinizi Kopyalamasını Engelleyin
Eğer daha önceden herhangi bir yolla Facebook'a mobil yolla ulaşmış iseniz hemen https://www.facebook.com/friends/edit/?sk=phonebook adresini ziyaret ederek, Facebook'un telefon rehberinizi sizden haberiz alıp almadığını anında incelemeniz gerekiyor:
facebook-zekeriyacanba-com

Ardından eğer bu sizin izinsiz olarak kopyalanan bilgileri silmek istiyorsanız da https://www.facebook.com/contact_importer/remove_uploads.php?r=/phonebook adresini ziyaret ederek sayfadaki Kaldır düğmesine tıklayıp kopyalan telefon rehberi bilgilerini silmeniz icab ediyor.


Tabi bunu engellemenin yegane yolu cep telefonunuzdan geçiyor. Çünkü Facebook Telefon Defteri, Facebook arkadaşlarının yanı sıra telefonunda aktramış olduğun kişileri de gösterir.


Cep telefonundaki kayıtları Facebook'tan kaldırmak isterseniz, bu özelliği önce cep telefonunda devre dışı bıraktıktan sonra yukarıda verilen adresini ziyaret etmelisiniz.

Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: