Mail ile izlenip izlenmediğinizi (e-mail tracking) anlama yöntemi

Mail ile izlenip izlenmediğinizi (e-mail tracking) anlama yöntemi


Bir çok İnternet kullanıcısının aktif olarak kullandığı e-mail üzerinden izleniyor olabilirsiniz. Çok sayıda şirket ve posta hizmetleri sağlayan kurumlar kişiselleştirilmiş bir url içeren postalarına küçük görünmez resim, görüntüler koyarlar. Kimi şirket logosu, kimi çeşitli banner resimler şeklindedir. Postalarını her açtığınızda, bu resim sunucudan yüklenir ve şirket size gönderilen bu postanın açıldığını bilir ve daha fazla mail göndermek için güzel bir başlangıç elde etmiş olur.

Birçok defa yaşamış veya görmüşsünüzdür. Gelen spam maili silersiniz daha sonrasında devamlı mail aynı yerlerden gelmeye devam eder.

İşte bu olayı nasıl çözebilirizi biraz araştırdım ve çıkan sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Bunu engellemenin yani birilerinin bizi izlemesinin önlemini alabiliriz. Bunun için 

Birinci yolumuz gelen e-maillerin bizi yönlendirdiği URL adreslerini öğrenebilir ve bu adresleri bilgisayarımızın .hosts dosyasına tek tek buraya ekler ve 0.0.0.0 IP yönlerdirmesi ile engellemiş oluruz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi. 

0.0.0.0     t.hsms06.com
0.0.0.0     app.relateiq.com
0.0.0.0     go.rjmetrics.com
0.0.0.0     web.frontapp.com
0.0.0.0     sendgrid.net
0.0.0.0     icptrack.com
0.0.0.0     click.icptrack.com
0.0.0.0     bl-1.com
0.0.0.0     links.mixmax.com
0.0.0.0     app.mixmax.com
0.0.0.0     ping.answerbook.com
0.0.0.0     constantcontact.com
0.0.0.0     google-analytics.com
0.0.0.0     mkt4477.com
0.0.0.0     api.mixpanel.com
0.0.0.0     mixpanel.com
0.0.0.0     list-manage.com
0.0.0.0     list-manage1.com
0.0.0.0     o1.mailing.sh.com.tr

Fakat bu yöntemdeki sıkıntı bu hizmeti veren çok fazla firma olduğundan her birinin URL adreslerini tek tek tespit etmek ve engellemek oldukça zahmetli olacaktır.
Önemli bir Uyarı : Mail kutunuza gelen spam mailler mail adresinin kullanılıp kullanılmadığını anlamak için bile gönderiliyor olabilir.

İkinci ve benim önereceğim yöntem ise yukarıdaki işlemleri otomatik olarak yapan Gogole Chrome tarayıcı eklentisi ( PixelBlock ) kullanmaktır. Yani gelen spam mailler içerisinde eğer yukarıdaki gibi bir içerik varsa hemen engelleyecek ve otomatik olarak size bildirim sağlayacaktır.

Peki bunu nasıl anlayabiliriz diyenlere şu şekilde cevap verebilirim.

Okuduğunuz mail bir şirket, kurum veya kuruluş tarafından geliyorsa, kaynak koduna bakın ve aşağıdaki gibi veya benzer kod var mı? Bu kodlar varsa genelde postanın sonunda olurlar.

<img src="http://tracker.com/trk?yourid=<some_random_string>" 
         width="1" 
         height="1" 
         style="display:none !important;" 
         alt="">
veya
<img src=3D"https://mailing.g2a.com/open.html?x=3Da62e&m=3DVh=
&mc=3Df&s=3DlytFt&u=3Dl&y=3D9&" 
        width=3D"0" 
        height=3D"0" 
        border=3D"0" />

Eğer posta yöneticisi olarak Thunderbird kullanıyorsanız mailin kaynağına bakın kaynakta en sonra click ve(veya) open şeklinde yönlendirmelerde görebilirsiniz. 

İşte bu yöntemler ile e-mail üzerinden sizleri izleyen birileri olup olmadığını anlayabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorum bölümünde bekliyorum.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: