Programsız Bilgisayar Performansını Arttırma

Programsız Bilgisayar Performansını Arttırma




Bilgisayar kullanıcılarının en büyük sıkıntılarından birisi bilgisayar oldukça yavaşladı ve kasılmaya başladı. Bilgisayarın performansı düştü. Acaba virüs mü bulaştı. Bilgisayara format mı atmak gerekir gibi daha birçok problemlerden bahsetmektedirler. Bu gibi söylemlerde bulunan bilgisayar kullanıcılarının pratik ve basit olarak nasıl bilgisayarlarının yavaşlama sıkıntılarını gidereceğimizi anlatmaya çalışayım. 

İlk önce bilmemiz gereken bir püf nokta belirteyim. Bilgisayarımız ilk zamanlar hızlı daha sonra yavaş olmasının en büyük nedeni her yaptığınız işlem bilgisayarınızda bir yer kaplar ve veriler saklanır. Bu saklanan veriler bizim işimize yaramadığından bilgisayarımızda fazlalık olarak durur. Belli zaman sonra performans etkiler. Bunu bir örnekle anlatmaya çalışayım.


Diyelim ki bir depomuz var. Bu depoya birçok eşya getiriyoruz. Bu eşyalardan bazıları bize lazım olduğunda depodan almak istediğimizde aradığımızı bulmamız depomuzun düzenine bağlıdır. Eğer depomuza raf sistemi ve gelen eşyaları ona göre kategoriler şeklinde sakladıysak aradığımızı kolay ve pratik olarak bulabilir ve kullanabiliriz. Bu arada depomuzu temizlemediysek ve her taraf artık, çöp, toz ve benzeri şeyler işimizi zorlaştırabilir.


Yukarıdaki örnekte olduğu gibi bilgisayarımızda her yaptığımız bir artık, çöp bırakır. Bunlardan kurtulmak için belirli zamanlarda bilgisayar temizliği yapmak gerekir. Bu temizliği yapmak için her hangi bir yazılım kullanabiliriz. Örnek olarak Cleaner, System Care gibi olabilir. Bu yazılımlarda lisans ve benzeri sıkıntılar olabiliyor. Ama bu iş için programa gerek kalmadan basit yoldan çözebiliriz.

İlk önce depomuzdaki eşyalar için düzgün stoklama yapmak gerekir. Yani bilgisayardaki kayıtlı olana dosyalarımızı düzene koymak gerekir. Bunun için; Bilgisayarım-Hata denetimi yapmak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın.Daha sonra Özellikler - Araçlar - Disk Birleştirme seçeneğini seçip açılan pencerede Diski Çözümle butonuna tıklıyoruz. Bu işlem ile sürücünün yüzde kaçının birleşmesi gerektiğini öğreniyoruz. Ardından “Diski Birleştir” butonuna tıklayarak disk birleştirme işlemine başlıyoruz. Diskinizin büyüklüğüne göre 5-10 dk. arasında tamamlanır…

Asıl benim size anlatmak istediğim ise depodaki artıkları, çöpleri basitçe temizlemek. Bunun için aşağıdaki verilenleri MS-DOS (komut istemcisi) komutlarıyla yapmaktır. Ben tek tek uğraşmak istemiyorum diyorsanız;

1- Not defteri programını açın. 
2- Aşağıda verilen komutları kopyala-yapıştır yöntemi ile ekleyin.


@echo off
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q “%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*”
del /f /s /q “%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*”
del /f /s /q “%userprofile%\recent\*.*”
del /f /s /q “%systemdrive%\recycled\*.*”
echo
3- Farklı kaydet seçeneği ile dosyayı .txt değil .bat olarak kaydedin. Ben genelde dosya adına temizle.bat veriyorum.

En son çalıştırın. Göreceksiniz bilgisayarınızda ne kadar artık dosya ve çöp varsa hepsini temizleyecektir. İlk yaptığınızda uzun sürebilir. Eeeee onca biriken çöpü anca temizler.

Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorum bölümünde bekliyorum.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: