Tıklama Oranını Google Search Console ile Arttırma

Tıklama Oranını Google Search Console ile Arttırma

Google Search Console kullanarak nasıl tıklanma oranlarını yükseltebileceğimizi öğrenince sizlerle paylaşmak istedim. Bundan önce belki de tıklanma oranlarını yükseltmek için çeşitli çözümler gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Elimden geldiği kadar site yöneticisi olarak pek bilinmeyen bazı bilgilere değinmeye çalışacağım.
Google Search Console çok fazla özeliğe sahip olmakla beraber bunlardan bazıları diğerlerinden çok daha önemli yere sahiptir. Bir site yöneticisi olarak bunların bilincinde olup tıklanma oranları değerlerini yükseltmek için kullanmak sizi rakiplerinizden bir adım öne geçirecektir.
Search Console hesabına giriş yaptıktan sonra ilk yapacağımız sitemize trafik getiren tüm arama sorgularını görebileceğiniz Arama Trafiği - Arama Analizi sekmesidir. Karşımıza birçok arama terimi, anahtar kelime ve trafik sağlayan sayfalara ait bilgiler çıkacaktır. Bu bilgiler Google Analytics gibi yerlerde bulunmaz. Ancak size trafik getiren arama terimlerini Arama Konsolu üzerinden bulabilmeniz mümkündür.
Arama Analizi bölümünde yer alan seçenekler, filtreler ve veri aralıkları gibi kısımlardan yararlanarak her şeyi daha detaylı bir biçimde ele alabilirsiniz. Verileri gösterim miktarına göre sıralamanız durumunda en yüksek görünürlüğü elde eden sayfayı bulabilirsiniz ama aynı zamanda onların tıklanma oranlarına göz gezdirebilirsiniz.
Karşınıza çıkan tüm sayfaların belirli düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ve istediğiniz sayfalar ile ilgili meta açıklama ekleme, başlık etiketlerini düzenleme veya sayfa içerisinde daha fazla düzenleme yapmayı düşünebilirsiniz. En üst sırada yer alan düşük TO değerlerine sahip sayfaları ele alarak bunlarda değişiklik yapmalısınız. Aşağıdaki maddelerden sizin için uygun olanları değerlendirebilirsiniz.

  • etiketinin diğer başlık etiketlerinden daha farklı olduğundan emin olmalısınız.

  • En önemli anahtar kelimelerin başlık etiketinde yer aldığından emin olmalısınız.
  • Meta açıklamaları daha uygun ve daha anlamlı hale getirmelisiniz.
  • Başlık etiketinin boşluklar dahil 50-55 karakter aralığında olmasını sağlamalısınız.
  • Meta açıklamaların 135-160 karakter uzunluğunda olmasını sağlamalısınız.
  • Birbirine benzeyen veya kopya olan meta açıklamaları ve başlık etiketlerini değiştirmelisiniz.
  • Zengin Snippet konusunda doğru düzenlemeleri yaptığınızdan, Schema biçimlendirmesi kullandığınızdan ve buna benzer niteliklere yer verdiğinizden emin olmalısınız.
  • Meta açıklamaları sayfa içeriğiyle olabildiğince ilgili hale getirmelisiniz.
  • Sayfa için belirlenen en önemli anahtar kelimelerin meta açıklama kısmında yer aldığından emin olmalısınız.
kontrollerinizi ve değişiklikler yaptıktan sonra ortalama 1 ay (30 gün) devamlı neler olduğunu kontrol etmelisiniz ki değişimlerin sayfalarınızda TO miktarında yükselmeler meydana getirdiğini gözlemleyebilirsiniz.
Bir aya yakın gözlemlerde bulundunuz ama sayısal veriler nasıl olmalı diye size birkaç ipucu vereyim. Web sitenizin TO miktarı minimum olarak %2.5-%3.5 arasında artış gösteriyorsa demek ki yaptığınız işlemler olumlu neticeler vermiştir. Bu arada sezonsal değişimler, algoritma değişiklikleri, genel site sağlığı ve diğer etkenler daha farklı bir sonuç almanıza sebebiyet verebilir.
Önemli Bir Hatırlatma : Google Search Console üzerinde yaptığınız bu ufak tefek değişiklikleri yaparken özellikle zaman içerisinde değerini yitirmeyen yazılar için uygulamanızı önerebilirim.
Yukarıda bahsettiğim işlemleri yaparken

  1. Search Console üzerinden elde ettiğiniz verilerin her birisini mutlaka değerlendirmeye çalışmalısınız.
  2. Arama Analizi kısmından alacağınız veriler sayesinde sitenize ait sayfaların TO oranlarını yükseltebilirsiniz.
  3. Düşük TO değerine sahip olanlar hakkında en temel SEO tekniklerini kullanarak ilk değişiklikleri onlarda yapmaya çalışmalısınız.
bu kriterlere dikkat etmeniz tavsiyesiyle...
Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorum bölümünde bekliyorum.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: