Kablosuz Ağ Kurmak (Sanal)

Kablosuz Ağ Kurmak (Sanal)

Kablosuz ağlar, internet için artık standart hale geldi. Dizüstü bilgisayarların yaygınlaşmasından sonra, wi-fi (kablosuz ağ bağlantısı) destekleyen akıllı telefonlarında piyasada ucuzlaması insanları kablosuz internet kullanımına yönlendirdi. Bazen evlerimizde kablosuz ağların yetersiz geldiği oluyor. Modemlerin marka ve desteklediği wi-fi özelliklerine de bağlı olarak kapsama alanları oldukça daralabiliyor. Mesela komşunuzla paylaştığınız bir internet bağlantınız var. Komşunuzun evinde bulunan kablosuz modem sizin bağlanmanıza bazen elverişsiz olabilir. Bu durumda arada köprü vazifesi görecek bir modem fikrinden yola çıkarak bir çözüm bulamaz mıyız? Sonra akıllı telefon demiştik. Laptop ile salonunuzdan, oturma odasındaki modeme bağlanarak internette gezinebiliyorsunuz. Akıllı telefonlar için bu biraz zor olabilir çünkü modemin daha yakında olması gerekir. Modeme göre daha yakında duran bir laptop’a aracı bir modem görevi vererek istediğiniz yerden telefonunuzla da internete rahat rahat girmek istemez misiniz? Peki kapsama alanını nasıl artırabilir ya da diğer bir deyişle laptop’unuzu aracı bir kablosuz bir modem olarak nasıl kullanabilirsiniz?

Bu yazımda bunu cevaplamaya çalışacağım. Fakat cevaba geçmeden önce bu durumun kullanılabileceği bir başka durum örneği de vererek konuya girmek istiyorum. Genelde öğrenci yurtlarında kablolu internet bağlantısı sağlanmaktadır. Bu odadan herkese ayrılan özel prizlerle de olabiliyor, internet salonu olarak ayrılan özel alanlarda da. Acaba sadece bir laptop’u kablolu olarak internete bağlayarak diğer laptoplar için kablosuz ağ alanı oluşturmak mümkün mü? Yani tüm laptopları o bilgisayar üzerinden kablosuz olarak internete bağlayabilir miyiz? Tüm bu sorularımızın cevabı “evet”…
Virtual Wi-fi nedir?
Windows 7 geldiğinden beri bilgisayarlarımız baya hızlandı. Bunu yapılan tüm testlerden görebiliyoruz artık. Hızın artışının yanı sıra kullanımı da oldukça kolaylaştı aslında. Belki bilgisayarla çok haşır neşir olanlar bunu ilk başta farketmeyebilirler fakat özellikle önceki sürümlerde çeşitli zorluklar yaşayan kullanıcılar hemen farkına varmışlardır. Kullanıcı dostu olarak tanıtımı aylar önce yapılan Windows 7 gerçekten de öyleydi. Bir çok alanda olduğu gibi yukarıda bahsettiğim sorunumuzun çözümü için de oldukça kolay bir hizmet sundu bize. Hizmetimizin adı: “Windows Virtual Wi-fi”
Kısaca bahsetmek gerekirse Windows Virtual Wi-fi, laptpounuzda kendi kablosuz adaptörünün yanı sıra ekstradan sanal bir kablosuz ağ adaptörü ekliyor. Bu sanal kablosuz ağ adaptörü ile size, kablolu ya da kablosuz olarak aldığınız interneti kablosuz olarak paylaşma imkanı sunuyor. Bu teknolojiyi kablosuz ağınızın kapsama alanını genişletmek için ya da kablolu ağınızı kablosuz ağa çevirmek için kullanabiliyoruz.
Gerekli ekstra bir program var mı?
Hayır. Bu özellik Windows 7 ile beraber tümleşik olarak geliyor. Ağ kartınızın desteklememesi gibi özel bir durum olmadığı sürece ekstra başka birşeye ihtiyaç duymadan hemen kullanabilirsiniz. Windows ile Virtual Wi-fi ayarlarını “Komut İstemi” penceresinden NetShell komutunu kullanarak yapabilir ve sanal ağımızı tanımlayarak buradan başlatabilir ya da servis dışı bırakabiliriz. Öncelikle “Komut İstemcisi”ni açalım. Bunun için Görev Çubuğu”ndaki “Başlat” düğmesine basalım. Gelen menüde en altta arama kutucuğu olacak. Oraya imleci getirerek “cmd” komutunu girelim ve bekleyelim. Kutucuğun hemen üstünde arama sonuçları belirecek ve en üstte “cmd.exe”yi göreceğiz. Buna sağ tıklayarak “Yönetici Olarak Çalıştır”ı seçelim. Karşımıza siyah komut istemi ekranı gelecek. Buradan artık Netshell ile ilgili komutlarımızı girebiliriz.
NetShell ile Yapılandırma
Açılan Komut istemcisi’ne artık NetShell ile ilgili komutları girebiliriz. Temel komutları kısaca tanıyalım:
netsh wlan /? —> özet  bilgi verir.
netsh wlan set —> ayar yapmamızı sağlar.
netsh wlan start —> sanal ağ bağlantısını başlatır.
netsh wlan stop —> sanal ağ bağlantısını durdurur.
netsh wlan show —> detaylı  bilgi verir.
Şimdi yeni bir sanal kablosuz ağ bağlantısı oluşturmak için şu komutu kullanalım:
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=”AĞ İSMİ” key=”PAROLA” keyUsage=persistent
Burada AĞ İSMİ yazan yere istediğiniz bir ismi, PAROLA kısmına da istediğiniz bir parolayı girmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra Ağ ve Paylaşım Merkezi’nde yeni bir kablosuz ağ belirir. Ayrıca aygıt yöneticisi yeni ağ cihazını “Microsoft Sanal Wifi Miniport Bağdaştırıcısı” olarak tanımlar. Artık başka bilgisayarlar ya da wi-fi özelliği olan cep telefonlarınızla normal bir kablosuz modeme bağlanır gibi bu laptopta oluşturduğunuz sanal modeme bağlanabilirsiniz.
Bundan sonrası için bu sanal modemi açıp kapatmak için şu iki komut yeterli olacaktır:
netsh wlan start hostednetwork
netsh wlan stop hostednetwork
İnternetinizi Paylaşıma Açmak
Az önce anlattığım işlemlerle ağ bağlantısını sorunsuz olarak paylaşmaya başlayabilirsiniz. Telefonunuz ile laptoptaki ağa başarıyla bağlandınız fakat o da ne? İnternete giremiyorsunuz telefondan. Bunun nedeni otomatik olarak internetin paylaşılmaması. Ama bunu halletmek de oldukça basit. “Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi” yolunu takip edin. Gelen pencereden sol tarafa bakın orada “Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin” var ona tıklayın. Çıkan pencerede esas internet kaynağı hangi bağdaştırıcıysa (Kablolu ya da Kablosuz) ona sağ tıklayın ve çıkan menüden “Özellikler”e tıklayın. Şimdi de çıkan pencereden “Paylaşım” sekmesine gelin. En üstte yazan “Diğer ağ kullanıcıları, bu bilgisayarın internet bağlantısı yoluyla bağlansın” şıkkını seçin ve altındaki kutuya sanal ağ adaptörünüzün adını girin. Genelde bu isim ” Kablosuz Ağ Bağlantısı 2″ olacaktır. Bunu yaptıktan sonra Tamam’a tıklayarak çıkın. Artık sanal ağınızdan internet yayınını da sorunsuzca yapabilirsiniz.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: