Bilgisayarda Virüs Olup Olmadığını Anlama

Bilgisayarda Virüs Olup Olmadığını Anlama

Sevgili Arkadaşlar;

Diyelim ki çok sağlam bir antivirüs programı (Eset, Kaspersky, Norton, AVG gibi) kullanıyorsunuz.O halde bilgisayarınızda virüs olmadığını düşünebilirsiniz.Peki ya malware veya truva atı bulaştıysa.Bundan emin olmak çok zordur.Özellikle Windows işletim sistemlerinde yararlı yazılımlar olduğu kadar zararlı yazılımlarda vardır.Virüsü bol bir işletim sistemidir.O yüzden en sağlam virüs programını bile kursanız her zaman sisteminizde zararlı yazılım olma ihtimali olacaktır.

Öncelikle bilgisayarınızda bir virüs programı yok ise mutlaka kurunuz.Sonra sisteminizde zararlı bir yazılım (malware ve benzeri) olup olmadığını anlamak için sistemin verdiği tepkimelere bakmak gerekir.Malware ve truva atları sistemde var olduğunda bir takım izler bırakır.Uzun saatler boyunca tarama işlemlerine başlamadan önce bu belirtilerin var olup olmadığına bakmak daha mantıklıdır.Şayet sistem temiz ise tarama yaparak gereksiz yere zaman harcamış olacaksınız.

Malware nedir ? Malware kötü amaçlı yazılımlara verilen genel bir addır. İngilizce Malicious software (kötü amaçlı yazılım) ifadesinin kısaltmasıdır. Kötü amaçlı yazılımlar bilgilerinizi çalan, parola, kullanıcı adı gibi size özel verileri ele geçirmeyi hedefleyen, bilgisayarınızın çökmesi için uğraşan, bilgisayarınızı yavaşlatan, bilgisayarınızı başkalarının kontrolüne açan uygulamalardır. 

Malware grubuna virüs, trojan (truva atı), Backdoor(arka kapı), Worm (solucan), Adware (reklam yazılımı) gibi kötü amaçlı programlar girer. Malware, kötü amaçlı programlar son derece tehlikelidir. Bazı kullanıcılar bilgisayarımda önemli bir bilgi yok malware bulaşsa da sorun olmaz diye düşünerek çok büyük bir hata yapmaktadırlar.

Malware Enfeksiyon Belirtileri

Bilgisayarınızda bu tür zararlı yazılım var ise aşağıdaki tepkimelerden birini verecektir.

1- Tarayıcınızın ana sayfasını ve arama sayfası değişmişse
2- İnternet Tarayıcınız kilitleniyor ve yavaşlıyorsa
3- Bilgisayar ağır çalışıyor ve sık sık kilitleniyorsa
4- Güvenli SSL (Güvenli Giriş Katmanı) Siteler açılmıyorsa
5- Tarayıcıda sitelerde gezinirken istenmeyen yönlendirmeler oluyorsa
6- Güvenlik yazılımı veya duvarı devre dışı kalmışsa
7- Güvenlik yazılımları uyarı veriyorsa
8-  Tarayıcı istenmeyen pop-up pencereler açıyorsa
9-  Sistem beklenmedik uyarılar veriyorsa
10- Aşırı Cpu Ve Bellek kullanımı var ise
11- İnternet veri kullanımı gereksiz yere artıyor ise
12- Beklenmeyen Windows hata iletileri alınıyorsa
13- Bazı programlar otomatik olarak başlıyorsa
14- Windows işlevleri (Görev yöneticisi, kayıt defteri, denetim masası, komut istemi) Açılmıyorsa
15- Yeni bilinmeyen yazılım yüklü ise
16- Masaüstünüzde yeni simgeler var ise.
17- İnternet sitelerinde normalde olmayan reklamlar gözüküyorsa

Bu durumda bilgisayarınızda Malware virüsü olma ihtimali çok yüksektir.İlk yapmanız gereken buradaki yazıda anlatılan adımları bir bir uygulamak olmalıdır.Sorunu kesin olarak bu şekilde çözebilirsiniz.Windows'un sağlıklı ve kararlı çalışması ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için sadece virüs yazılımlarına güvenmek yetersiz olacaktır.Bu belirtiler sizin aynı zamanda Malware zararlı yazılımların sisteme dahil olduğunun göstergesi olabilir.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: