Veliler ile İyi İletişim Kurmak İçin Neler Yapmalıyız

Veliler ile İyi İletişim Kurmak İçin Neler Yapmalıyız

Sevgili Arkadaşlar;

Bugün sizlere öğretmene olan arkadaşlarımızın veliler ile daha etkili iletişim kurabilmek için neler yapması gerekli paylaşımında bulunmak istedim.

Öğretmenlerin çekindikleri konulardan birisi de velilerle iletişimdir. Öğretmenleri anlamadıkları, çocuklarını çok değerli gördükleri, eğitimin eksikliklerini öğretmenin sorumluluğuna yükledikleri konusunda şikayet ederler. Fakat bunun bir çözüm yolu var.

Öncelikle barış çubuğu uzatın. Ailelerle tartışmak hiçbir şeyi çözmeyecektir. Dolayısıyla kavga yoluna gitmemeyi deneyin. Tartışma çıkacağını hissettiğinizde ise yapmanız gereken hemen konuşmayı bitirerek sakinleşme süresinden sonra konuşmayı denemek. Bu süre içinde de yöneticinize durumu bildirmek.

Bunun yanında velilerle iletişimde hızlı olun. Önemli bir konu olduğunda veya veliye ulaşmak istediğinizde hemen mesaj atın. Telefon numaranızı onlara verin, onların telefon numaralarını alın. Böylece iletişimde hızlı bir yol kullanacaksınız. Veli ile iletişiminizde öğrenciyi aracı yapmayın.

Veliler çocuklarının nasıl oldukları ve ne üzerinde çalıştıkları konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Bu konuda onları anlayışla karşılayın ve sık sık bilgilendirin. Haftalık olarak öğrencinin iyi/kötü durumlarını veliye bildirin. Hatta kötü durumlarını bildirmek yerine iyi durumlarını daha çok bildirmeye çalışın.

Velileri eğitim sisteminin içine dahil edin. Böylece size olan güvenleri, inançları ve duyguları olumlu yönde artacak bunun yanında sorumluluğunuzun farkına varacaklardır. Öğretim sorumluluğunuzu onlarla paylaşmanız ve onları da sizin yetkili koçu ilan etmeniz faydalı olacaktır. Böylece onlarla birlikte bir eğitim öğretim süreci geliştirecek ve şikayet ortamı oluşmasını engellemiş olacaksınız. Sadece şikayetle kalmayacak aynı zamanda bütün soru işaretlerini de engellemiş olacaksınız.

Sık sık veli toplantısı düzenleyin. Veli toplantıları genel bakış açısını geliştirmek için oldukça önemli bir durumdur. Velilerle konuşurken şikayet etmekten, velileri küçük düşürmekten ve öğrencileri karşılaştırmaktan uzak durun. Heyecanınızı ve sevginizi onlarla paylaşın ki onların da heyecanlanmasını ve iyi şeyler yapılabileceğini düşünmesini sağlayın. Onlardan görev almalarını isteyin. Belirlediğiniz etkinliklerde görev almalarını ve görevlerini yerine getirmelerini isteyin. Veli toplantılarına belli hazırlıklarla ve sürpriz fikirlerle çıkın.

Velilerle telefonda görüşün. Görüşmeleriniz esnasında önce ailenin sonra da çocuğun durumunu sorduktan sonra çocuk ile ilgili olumlu düşüncelerinizi paylaşın. Çocuktan, aileden ve gelecekten beklentilerinizi onlarla paylaşarak ortak bir gelecek hayali oluşturmaya çalışın.

Velilerin karşısına çıktığınızda görünümüz etkili olsun. Böylece ilk izlenim etkili olacaktır. Ne yazık ki toplumumuz görünüme ve giyime önem vermektedir. Bunu bildiğimiz için profesyonel öğretmen görünümü ile velilerin karşısına çıkın. Böylece veliler karşısında gücünüzü de hissettirmiş olacaksınız. Onlardan farklı olduğunuzu gösterin.

Okul dışı etkinliklerde onlarla birlikte vakit geçirin. Böylece onların yaşamlarından bilgiler elde edebilir ve bu bilgileri öğrencinizi anlamak için kullanabilirsiniz. Bunun yanında kendi yaşantınız ile ilgili çevrenize verdiğiniz bilgiler sizin daha iyi tanınmanıza neden olacaktır. Böylece velilerin güven duygusu artacaktır.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: