Bilgisayarınıza istenmeyen yazılımlar kurulmasın

Bilgisayarınıza istenmeyen yazılımlar kurulmasın

Sevgili arkadaşlar;

Sizlere bu yazımda İnternet'ten indirilen ve ücretsiz diye adlandırdığımız birçok program kurulumları sırasında kullanıcıya çaktırmadan ya toolbar yada farkı bir veya birkaç yazılım daha kurarlar. Bu ek olarak kurulan programların (junkware) hem ihtiyacınız olan yazılımla alakaları yoktur. Bu eke kurulan programlar sisteminizin düzgün çalışmasını bozarlar. Örneğk verecek olursak arama motorunuzu değiştirirler, istenmeyen reklamlar çıkartırlar ve kısa bir sürede internette görüntülemeye çalıştığınız sayfalar bile açılmaz hale gelir. Belkide daha kötüsü yazılımla beraber bir virüs veya zararlı kurmanızdır. Pekala yazılımları kurarken beraberindeki bu istenmeyen şeylerin kurulmasını nasıl engelleriz derseniz. Bunu 2 yöntemle halledebiliriz.
1. Yöntem : Program kurulurken diğer programların tik işaretlerini kaldırıp kurmak. Bu işlemi yapabilmek için kurulumda neleri kurduğunun farkına varmalıyız. Birçok bilgisayar kullanıcısı program kurarken İleri ileri der ve kurulumu yapar.
Ben ise ise 2. yöntemi denemenizi tavsiye ederim. Manuel yapacağınız işleri sizin yerinize program yapsın. Söyleyeceğim yazılım ücretsiz olup bizim adımıza kurulum sırasında bulunması zor yerlere gizlenmiş bu tür istenmeyen programları kurduran tik atılmış kutucukları bulup tiki kaldırıyor. Yazılımın adı Unchecky
Programın exe olmasının sebebi yazılımın bir servis kurması ve bunun sayesinde bilgisayarda gerçekleşen bütün kurulumları gözlemlemesidir. Başlangıç menüsü kısayolundan yazılımın diğer seçeneklerine de ulaşabilirsiniz (gerek yok), yazılımı kurduktan sonra sessizce arka planda çalışıyor ve oldukça az bir kaynak tüketiyor.


Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi yazılım, ek yazılımların kurulmaması için bütün tikleri otomatik olarak kaldırmış , eğer siz yinede birine tik koyar da ileri derseniz yazılım size "Bak emin misin? istenmeyen bir yazılım kurmak üzeresin" diye uyaracaktır.
Son olarak eğer evinizde küçük kardeşiniz varsa ve ikide birde yazılım, oyun  vb. kuruyorsa bu yazılımı kurmanızı tavsiye ederim.

Unchecky yazılımı indirmek için tıklayınız.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: