Wordpress Sitesinin Google Pagespeed Puanını Arttırma

Wordpress Sitesinin Google Pagespeed Puanını Arttırma


İnternet ortamındaki var olan web sitelerinin %70-80 yakını WordPress alt yapısında olduğunu düşünürsek web sitesi tasarlayanların en önem verdiği SEO açısından sitenin aramalardaki sıralaması ve öne gelmesi oluyor. Bilindiği üzere Google aralamalarda Pagespeed oranına göre işlem yapmaktadır. Yani Google Pagespeed puanınız yüksekse aramalarda daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor.

İsterseniz ilk önce sitemizin Google Pagespeed hızını ölçelim. Bunun için bu linke tıklayabilirsiniz.

Daha sonra ise test sonuçlarımıza bakarak Google Pagespeed testimizde hem mobil için hem masaüstü için duruma bakalım. Eğer sonuçlarda kırmızı çıkarsa demek ki bizim sitemizde eksiklik veya yanlışlıklar var demektir. Zaten düzeltmemiz için bize öneri sunar. Google Pagespeed test sonucu %70 den az olmamalıdır. Çünkü bu bizim sitemiz için yeterli bir sonuç değildir. Sonuç %85 ve daha üstü olursa bize katacağı değer çok fazladır.

Peki sonucumuz beklediğimizden düşük geldi. Ne yapmam gerekir diyenler için bir kaç öneri sunacağım.

W3 Total Cache Eklentisini kurmak

İlk önce WordPress sitemizin admin paneline girip, eklentilerden W3 Total Cache Eklentisini kurmamız gerekir. Bu eklenti diğer cache eklentilerine göre daha iyi performans sonuçları vermekte ve Gzip'i en iyi şekilde kullanan eklenti diyebiliriz. Eklentinin ayarları biraz karışık olmakla beraber oldukça iyi sonuç vermektedir. İnternet'ten araştırma sonucu eklenti ayarlarını yapabilirsiniz. Ben size kısaca anlatayım.

Eklentiyi kurduk ve aktifleştirdikten sonra sol taraftaki menüden Performance diye bir bölüm gelir. Performans altında General Setting bölümüne tıklayın. Karşınıza çıkan yerde Page Cache, Minifiy ve Browser cache kısımlarını Enable yapıyoruz ve "Save All Setting" tıklıyoruz. Ayarlarını kaydettikten sonra karşımıza üst bölümde bir uyarı çıkar ve "Empty the page cache" düğmesine tıklıyoruz. Hepsi bu kadar.

.js dosyalarını Minimize Etmek


Google Pagespeed etkileyen en önemli faktörlerden biri de sitemizdeki .js uzantılı JQuery dosyalarıdır. kullanacağımız eklenti Google Library eklentisidir. Bu eklenti ile jQuery dosyalarımız minimize edilecek ve Pagespeed oranımızı biraz daha arttıracaktır. Wordpress için eklentiyi eklentiler bölümünden aratıp yükleyebilir veya buradan indirebilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra her hangi bir ayar gerektirmeden kullanılır.

.HTACCESS dosyasında değişiklik Yapmak



.htaccess dosyasında değişiklik yaparken dikkatli olunması gerekir. Çünkü yanlış bir işlem tüm sitenizin alt üst olmasına neden olabilir. aşağıda vereceğim kodları .HTACCESS dosyanıza ekleyebilirsiniz.


##### TARAYICI ÖN BELLEĞE ALMAYI KALDIRMA #####

# Enable expirations
ExpiresActive On

# Set default expire time
ExpiresDefault "access 2 week"

# Specify expire time by file type
ExpiresByType image/jpg "access 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 month"
ExpiresByType image/gif "access 1 month"
ExpiresByType image/png "access 1 month"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 month"

## HATIRLATMA İŞLEMİ SONU ##


Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar sitenizin analizini Google Pagespeed testini yapın. Göreceksiniz ki yaklaşık olarak %30 dan fazla bir artış gözlemleyeceksiniz. Bu oranlar deneme yanılma ile tespit edilmiştir.

Önemli Uyarı

Ayrıca siteniz ile ilgili GTmetrix testinide yapmalısınız. GTmetrix te ise PageSpeed Grade ve YSlow Grade değerleri önemli olduğunu unutmamak ve GTmetrix sonuçlarında ise PageSpeed Grade ve Yslow Grade en az B kimliğinde olması gerekir.
GTmetrix Pagespeed Testi için buraya tıklayın.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: