Silinen dosyaları geri getirilmez hale getirmek

Silinen dosyaları geri getirilmez hale getirmek


Bilgisayarda her yaptığımız işlem bir yerlere kayıt edilmektedir. Özellikle Windows İşletim Sistemi kullananlar için silinme dosyaları geri getirmek kolaydır. Hatta format atsanız bile birçok dosya geri getirilebilmektedir. Bu işlemi birçok kişi için çok defa yaptığım için net konuşuyorum. Sizlere anlatacağım yöntem ile her hangi bir uygulama veya program kullanmadan sildiğiniz dosyaları bir daha kurtarılması veya geri getirilmesi imkansız hale getirebilirsiniz. %100 imkansız diyemem. Denedim ve gördüm diyemem. Araştırdığım kadarı ile silineni geri getirme işlemi zor hale geliyor. 



Silinen dosyaları geri getirmek genellikle silinme işleminden sonra Harddisk (sabit disk) ile bir şeyler yazılıp kaydedilmediyse daha kolay ve basit halde oluyor. Eğer üzerinde işlem yapıldıysa zorlamaya başlıyor. Zorluk derecesi yapılan işlere göre değişebiliyor. Örnek verecek olursam 2004-2005 yılında bir firma bütün bilgilerinin gittiğinden ve kurtarılması gereken bilgilerden bahsetti. Firmanın bilgisayarındaki bilgilerin çoğunu kurtardık. Hatta öyle bilgiler kurtardık ki firma sahibi özel olarak çağırıp çok eski yıllara ait çocuklarının fotolarını bulduk diye maddi ve manevi olarak teşekkür etti.



İşte yukarıdaki anlattıklarımın başınıza gelmemesi için basit bir yöntemden bahsedeceğim. Programsız ve özel kodlama bilmeden yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.


İlk yapmanız gereken Windows İşletim sistemi kullananlar için CMD komut satırını açınız. Bunun için Windows Tuşu ve R tuşuna birlikte basın ve cmd yazın.

Bir örnek ile ile devam edelim. Örnek olarak bilgisayarımızda C ve D diye iki bölüm olsun. C sürücüsünde silinenlerin kalıcı olarak geri gelmemesi için "cipher /w:c" yazmamız yeterlidir. Eğer D sürücüsünde silinenlerin geri gelmemesi için bu işlemi yapmak istersek "cipher /w:d" yazmalıyız. Bu işlemi yapınca ilgili sürücünün boş alanlarını tamamen temizlemiş oluyoruz. Var olan bilgilerimize her hangi bir zarar gelmiyor. 

Bu yöntemler işlem yaparken işlemin bitmesini beklemeli ve cmd komut penceresini kapatmayalım.

Umarım faydalı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum 
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: